Akustické prostředí podporující rozvoj dětí

Vložil
Tisková zpráva
14.09.2022 13:40
Ecophon Česká Republika

Třídy škol a školek po celé republice se 1. září opět zaplnily žáky. To je samozřejmě ideální stav z pohledu vzdělávání, ale plné třídy mají i své stinné stránky. Výuku v nich totiž velmi často komplikuje hluk. Ten má negativní vliv nejen na zdraví učitelů, ale i na studijní výsledky žáků. Především těch mladších, kterým hluk hlavně komplikuje učení matematiky a jazyků. Řešení špatné prostorové akustiky při výuce nabízí instalace závěsných panelů ze skelné vaty. Právě na ně vsadil architekt při návrhu soukromé MŠ NEMO v Berouně.

Ze závěrů výzkumu realizovaného během 274 vyučovacích hodin vyplývá, že ve většině tříd byla průměrná hladina hluku dokonce vyšší než na venkovním hřišti. Hladina hluku by neměla překročit úroveň 50 dB, ale některé překročily úroveň 75 dB, což odpovídá hluku silniční dopravy. Chodby a jídelny se dokonce přibližovaly úrovni přesahující 80 dB, což odpovídá hluku cirkulárky na dřevo ve vzdálenosti 10 metrů. V berounské MŠ NEMO takový stav odmítli riskovat a rozhodli se investovat do optimální prostorové akustiky.

„Ve školkách obecně panují velmi hlučné podmínky. Často v nich učitelé musí mluvit hlasitěji a někdy jsou i nuceni jít přímo za dětmi ve snaze jim něco sdělit nebo se dočkat jejich reakce. Potřeba hovořit na děti hlasitěji samozřejmě namáhá hlasivky a většina učitelů s nimi má během kariéry problémy. Jsem proto velmi ráda, že akustika v naší školce splňuje ty nepřísnější standardy,“ říká Blanka Nedorostová, ředitelka MŠ NEMO v Berouně.

Mateřská škola NEMO funguje jako zařízení pro děti zaměstnanců rehabilitačního oddělení Nemocnice Beroun a nachází se přímo v areálu nemocnice. Zadavatelem její výstavby je AKESO holding, který provozuje desítky zdravotnických zařízení včetně nemocnic, ambulancí nebo lékáren po celé ČR. Kapacita školky je 48 dětí a její provoz je přizpůsoben pracovní době zaměstnanců nemocnice i jejímu směnnému provozu.

„Jako provozovatel nemocničních zařízení jsme si vědomi vlivu hluku na zdraví našich pacientů i personálu. Je proto logické, že stejnou péči věnujeme i dětem našich zaměstnanců. Školka má tedy oválný půdorys, ve kterém se tolik rušivě nešíří hluk a interiér jsme vybavili závěsnými akustickými absorbéry. Vybrali jsme panely Ecophon Solo Freedom pro jejich tvárnost, která umožnila výrobu různých tvarů, jež do prostředí školky pasují – například hvězdy, květiny či mráčky. Absorbéry jsou vyrobeny ze skelné vaty, která výborně tlumí hluk. Navíc mají nehořlavé jádro a jsou plně recyklovatelné,“ uvádí architekt AKESO holdingu Konstantinos Tsirtsikos, autor návrhu berounské školky.

Informace o projektu MŠ NEMO jsou rovněž k dispozici ZDE a v následujícím referenčním videu.

0 komentářů
přidat komentář

Související články