Harmonie neutrálních barev v bytě na Vinohradech

Vložil
Tisková zpráva
17.08.2020 07:00
Hager Electro s.r.o.

Praha

Vinohrady

SMLXL

Pod taktovkou architektonického studia SMLXL vznikl unikátní byt na pražských Vinohradech, jemuž vévodí neutrální barvy v kombinaci s moderními materiály. Celkovou atmosféru prostoru dotvářejí jedinečné bytové doplňky – designová světla, vypínače berker i zrcadla rozlišných geometrických tvarů působí v prostoru jako nevšední umělecká díla. Nápaditá kombinace rozličných vzorů, materiálů a textur dodává prostoru nádech hravosti, zatímco díky odvážnému využití tmavých barev na stropech a stěnách působí byt neotřele luxusním dojmem.

Vinohradský byt pro mladou rodinu vznikl spojením dvou menších bytových jednotek. Celá dispozice tedy musela být kompletně změněna a z původních stavebních prvků zůstala zachována pouze okna. Při výběru podlahy architekti vycházeli z původních parket, na které lze ve vinohradských bytech narazit často, ovšem zvětšili jejich rozměr a pohráli si s atypickou skladbou. Dřevo bylo jako podlahová krytina použito kromě chodby a koupelen na celé ploše bytu.

Ve vstupní hale upoutá na první pohled pozornost příchozích betonová stěrka, která je ozvláštněna zlatou linkou, aby ještě více korespondovala s atmosférou starého pražského bytu. Šedou stěrku pak doplňuje dřevěná vestavná skříň s atypicky profilovanými dveřmi. Díky této profilaci zanikají spáry mezi dveřmi a skříň tak působí jako obklad stěny. Ačkoliv strop ve vstupní hale musel být kvůli technologiím hodně snížený, architekti na něho ještě odvážně použili černou výmalbu. A výsledek působí impozantně! "Chtěli jsme docílit zajímavějšího efektu při přechodu z haly do hlavního obytného prostoru, který nyní působí ještě větším a světlejším dojmem," vysvětluje architektka Klára Valová. "Vstupní hala se použitím černé výmalby na stropě naopak ještě více zútulnila," dodává Klára Valová.

Stěny i strop v hlavní obytné části jsou pokryty jemnou stěrkou, která se strukturou podobá staré omítce. Vše je pak doplněno ještě o fabiony, které tvoří nenápadné zajímavé prvky na stěnách. Velkou část hlavního obytného prostoru zabírá velkoryse pojatá kuchyně, která byla pro klienta nejdůležitějším prvkem. Bude často používaná, a proto je plně vybavena veškerými spotřebiči a disponuje rovněž dostatečně velkou pracovní plochou. Nerezová část kuchyně přechází na ostrůvku v hliníková dvířka a část kamennou. Vysoké kuchyňské skříně jsou uloženy v nice a jejich dvířka přecházejí v obklad stěny, který navazuje na obklad ve vstupní hale. Nika na drobné spotřebiče s další pracovní plochou se dá zavřít a celá tato část kuchyně je pak kompaktní a tvoří tmavě šedivý box, ve kterém je skryta i toaleta a dveře do šatny. Ty jsou ve stejné profilaci jako repliky původních dveří do dalších pokojů. Protože klient rád a často vaří, dalším jeho požadavkem bylo zakomponovat do prostoru velký jídelní stůl pro 10 lidí. Architekti zvolili artefakt z jednolitého kusu dřeva. Volba padla na dub, který byl poté namořen do tmavší barvy. Podnož stolu z hrubé oceli opět představuje nápadité a atypické řešení.

Šatna je vybavena otevřeným úložným systémem, zrcadlovou komodou a několika dalšími zrcadlovými prvky: několika otočnými kulatými zlatými zrcadly v prostoru a nadto jedním velkým ocelovým zrcadlem opřeným o stěnu. Tato stěna je obložena ocelovými pláty, které byly použity i jako obklad za postelí. S šatnou a ložnicí sousedí koupelna, oddělena pouze sklem. To je opatřeno folií s ombre efektem, aby do koupelny nebylo až tolik vidět, ale zároveň aby zůstala opticky propojena s okolními místnostmi. Část stropu, která musela být kvůli technologiím a překladu o dost snížena, architekti obložili keramickou dlažbou, a ještě opticky zdůraznili LED pásky. Původně nechtěný blok se tak stal zajímavým prvkem koupelny. Atypické volně stojící dvojumyvadlo vyrobené z corianu doplňují opět zlatá kulatá zrcadla – prvek, se kterým jsme se setkali již v šatně. V jinak tmavě laděné koupelně se pak tento bílý prvek společně s volně stojící vanou stává optickou dominantou celého prostoru. Vana stojí uprostřed místnosti a od sprchového koutu je oddělena šedým sklem nepravidelného tvaru. Veškeré úložné prostory v koupelně jsou pak skryté ve vestavné skříni obložené rovněž keramickým obkladem. Tím se skříň stává součástí stěny a nijak z ní nevystupuje a neruší.

Zvláštní část bytu je vyčleněna dětem. K dětským pokojům přiléhá vlastní koupelna, která je laděna do světlých tónů a doplněna tapetou s motivem velryby. V dětské koupelně dále upoutá nerez baterie ve zvláštním růžovém nádechu v kombinaci s klasickou nerezí. I zde architekti dbali na dostatek úložných prostor.

Atmosféru reprezentativního bytu v tradiční rezidenční čtvrti Vinohrady podtrhují i retro otočné vypínače z bílého porcelánu od společnosti Hager. Vypínače berker serie 1930 z pravého porcelánu z porcelánky Rosenthal ztělesňují dokonalé souznění ušlechtilého materiálu a nejvyššího řemeslného zpracování. Zatímco jejich podoba odkazuje k moderně, tak použitý materiál dává vzpomenout na dobu, která předcházela vynálezu umělých hmot. Vypínače, většinu dekorativních svítidel, a i některé další solitérní bytové doplňky dodával do projektu designový obchod MONOBRAND. "Otočné vypínače berker serie 1930 z pravého porcelánu Rosenthal patří mezi mé oblíbené kousky," vysvětluje Katrin Grund, zakladatelka obchodu MONOBRAND. "Nejenže se svým tvarem i materiálem hlásí k interiérům klasické moderny, ale překvapivě dobře si rozumí i s minimalistickými ryze současnými interiéry. Do luxusního bytu na pražských Vinohradech svou atmosférou zapadly výtečně," dodává Katrin Grund. Další výrazný a netypický prvek bytu představují vnitřní okenice, které architekti použili téměř u všech oken. "Tyto vnitřní okenice slouží nejen jako plnohodnotné zastínění, ale také jako jemná a neotřelá dekorace," uzavírá architektka Klára Valová.

www.hager.cz/vypinac
www.monobrand.cz
www.smlxl.cz
0 komentářů
přidat komentář

Související články