Byt K Brno – symfonie dřeva a betonu v novém bytovém komplexu

24.03.2020 14:00
Hager Electro s.r.o.

Byt vznikající v novém developerském projektu v Brně byl od prvopočátku určen k pronájmu. Klient požádal o pomoc Ing. arch. Radka Sládečka již s poměrně přesnou představou o vybavení bytu a původně se jejich spolupráce měla točit spíše kolem základního návrhu uspořádání. Během spolupráce došli nakonec architekt a klient k závěru, že by bylo zajímavé navrhnout a zařídit byt bez zásadnějších omezení a nabídnout tak pronájem na nejvyšší úrovni. Díky velmi vstřícnému přístupu architektů projektu, developera i realizační firmy a v neposlední řadě klienta se architektovi Sládečkovi podařilo v rámci klientských změn zrealizovat návrh bez jakýchkoliv kompromisů.

Původní dispozice s menší vstupní chodbou a samostatnou šatnou přístupnou z ložnice byla zjednodušena. Do bytu se tak nově vstupuje přes prostornou vstupní halu s vestavěnými skříněmi a velkoplošným zrcadlem. Hlavním záměrem bylo propojit pocitově celý byt do spojeného celku. Koupelna včetně navazujících vysokých skříní kuchyňské linky je tak obložena spárovkou a působí jako materiálově odlišný prvek/hmota vložená do spojitého prostoru bytu. Celý byt také sjednocuje strop z pohledového betonu, který byl v průběhu realizace ponechán v tomto pracovním mezistadiu. Původně měl být zaomítaný. Koupelna je přirozeně osvětlena podstropním nadsvětlíkem. Tento prvek zároveň umocňuje propojení pohledového stropu, který viditelně prochází z obytného prostoru do koupelny. U nábytku jsou kombinovány bílé svislé plochy a vodorovné plochy z dubové spárovky. Na podlaze je použitý shodný materiál i formát dubových lamel, celý prostor je tak materiálově maximálně sjednocen. Pro koncové prvky elektroinstalace – vypínače a zásuvky – zvolil architekt Sládeček přístroje z řady berker R.1 od společnosti Hager, a sice v kombinaci bílá a černá dle podkladu. Architekt záměrně osadil přístroje do vícenásobných rámečků, viditelné zásuvky volil s víčkem. Tyto sestavy ve výsledku působí velice čistě a podstatným způsobem dotváří náladu bytu. "Vypínače a zásuvky v dnešní době neslouží jen jako funkční prvky, ale také jako rozhodující detaily, které propojují celkový koncept budovy a dotvářejí konečný dojem z interiéru," vysvětluje Thomas Grund, generální ředitel společnosti Hager Electro v České republice. "Vypínače berker R.1 na první pohled poznáte podle kruhové klapky uprostřed čtvercového rámečku. Jednoduchost tvaru vyvažují zajímavé materiály, ve kterých jsou spínače v této řadě dostupné – od vysoce kvalitního plastu a skla až po beton, různé druhy kovů nebo třeba barevný akryl. S těmito vypínači slavíme u architektů úspěch po celém světě," dodává Thomas Grund.

Realizace Byt K od Ing. arch. Radka Sládečka byla nominována do soutěžní přehlídky Interiér roku, kterou vyhlašuje Institut bytového designu. V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceňovány výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty (doma i v zahraničí). Cílem soutěže je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, veřejných prostor, hotelů nebo restaurací, ale také působit prostřednictvím erudovaného názoru odborné poroty na širokou veřejnost – přinášet inspiraci a nastolovat trendy. Výsledky budou oznámeny na mezinárodním kongresu o bydlení Living Forum.

www.hager.cz/vypinac
www.architekt-sladecek.cz