Kulturní fabrika Světovar se otevře za rok, vyjde na 136 milionů

Publisher
ČTK
18.03.2014 23:30
Czech Republic

Pilsen

Plzeň - Za rok se v Plzni na Slovanech otevře Kulturní fabrika Světovar, která nyní vzniká za 136 milionů Kč v bývalém pivovaru a kasárnách. V objektu budou sály, kavárna, zkušebny, ateliéry, sdílené kanceláře, byty pro umělce, ve dvou patrech takzvaných bývalých ledáren najde zázemí Archiv města Plzně. Stavba, podpořená z EU 40,5 milionu Kč, tvoří stěžejní část programu Plzně jako Evropského hlavního města kultury, zajistí udržitelnost. Novinářům to řekli zástupci Plzně 2015, která pro město projekt zajišťuje.
    "Nyní probíhají v celém objektu demoliční práce, čištění, odvoz materiálu. Hrubá stavba by měla začít v polovině léta, hotová by měla být na podzim, pak bude probíhat vybavení objektů. Harmonogram se daří držet," řekl stavbyvedoucí Jan Pavel. Stavbu město předalo v půlce prosince 2013.
    "Prostor pojímáme jako kulturní fabriku, ve které se bude potkávat kultura, rozvoj tvůrčího podnikání i spolkový život obyvatel Slovan a celé Plzně," uvedl programový ředitel Plzeň 2015 Jiří Sulženko. Podle něj už je poměrně jasná představa o podobě interiérů, připravuje se jejich konkrétní využití. "Probíhají schůzky s potenciálními uživateli, kteří zde chtějí pořádat jednorázové akce, pronajímat si ateliéry nebo se plánují zapojit do kreativního inkubátoru. Několik už jich řeklo ano," uvedl.
    Podle projektové manažerky Plzeň 2015 Soni Rychlíkové bude dominantním objektem u vstupu do kulturní fabriky prosklená přístavba s kavárnou a mobilní pobytovou terasou, která může sloužit i jako hlediště. V prvním patře se počítá se sdílenými kancelářemi, jež zajistí, že objekt bude denně žít, součástí budou zasedací místnosti a velký otevřený prostor s pracovními místy. Kancelář tam chce mít například Czech design.
    Další prostory komplexu nabídnou rezidenční byty až pro devět umělců, zkušebny, zvuková studia, studio animace, taneční sál, výtvarný ateliér a další. V komplexu bude hlavní sál o 600 metrech čtverečních, multifunkční sál a další sály s výstavní plochou zhruba 400 metrů čtverečních, jež mají poskytnout zázemí hlavně interaktivním výstavám pro celé rodiny. Menší foyer by pak mělo sloužit filmovým a divadelním produkcím a komornějšímu programu. Počítá se také s prostorem pro stálou expozici o historii Světovaru. Na střeše plánují včelaři umístit úly. Z akcí se tam budou konat třeba Tanec Praha, Festival nového cirkusu, Festival mimoevropských kultur a další.
    Podle Sulženka město nepočítá s dotací na provoz objektu, měl by si na sebe vydělat, pomoci mohou veřejné evropské zdroje. Odhadované náklady jsou zhruba sedm milionů korun, potvrdí to ale až zkušební provoz. Městskou budovu bude mít ve správě jeden z odborů magistrátu, Plzeň 2015 bude nájemcem kulturní části.
0 comments
add comment

Related articles