Dva domy v Praze 9 spojí lokomotiva podle návrhu Černého


Praha – V Lihovarské ulici v Praze 9 by měly vyrůst dva výškové domy, které propojí most ve tvaru lokomotivy podle návrhu sochaře Davida Černého. Podoba mostu má odkazovat na nehodu z roku 1895 na pařížském nádraží Montparnasse, kde vlak nezastavil na konečné zastávce, projel halou a prorazil skleněnou nádražní stěnu.


"Vrak spojí dva protější domy, takže se přes něj bude dát přejít z jedné strany na druhou," uvedl Černý. Investor, společnost SEN development, čeká na dokončení stavebního řízení. Pokud stavební úřad vydá souhlas se stavbou, mohly by práce začít letos.

Na podobě vraku spolupracoval sochař David Černý se svým kolegou, architektem Tomášem Císařem z ateliéru Black n’ Arch. Dva výškové domy navrhlo studio Jiran a partner architekti a celý projekt zaštiťuje společnost SEN development, která v Lihovarské pronajímá několik dalších nemovitostí. Má v nich vlastní sídlo, prostornou restauraci Beseder a Galerii Halu C.

Majitel společnosti SEN development Eugen Roden chce v budovách zřídit byty a kanceláře a domy chtěl připomenout historii továrny Kolben, která stála nedaleko. "David Černý si začal hrát s myšlenkou vrátit se do doby průmyslníka Emila Kolbena a pozdější továrny ČKD Lokomotiva. Nápad se mi líbil, protože málokdo si ještě vzpomíná, že v továrně se vyrobilo přes 8000 lokomotiv," uvedl Roden.

Pro Černého to nebude první architektonická práce. Před časem dal v Praze podobu infocentru s roboticky obsluhovanou restaurací u metra Nové Butovice. Dvoupatrové centrum nazvané Cyberdog má podobu sedícího psa a bylo otevřeno koncem roku 2018.

Do povědomí veřejnosti se Černý dostal ale i jinými objekty. Jedním z nich byla kontroverzní plastika Entropa, kterou na zakázku českého předsednictví instaloval v roce 2009 bruselském sídle Rady EU. Dílo zobrazovalo stereotypy spojované s jednotlivými zeměmi evropské sedmadvacítky a vzbudilo nejen ohlas celé Evropy, ale vyvolalo i diplomatické stížnosti. V roce 1991 Černý přemaloval na Smíchově sovětský tank z druhé světové války na růžovo, na přelomu 90. let zavěsil Černý v paláci Lucerna za nohy koně a posadil mu na břicho sv. Václava. Záhy začala po žižkovském vysílači šplhat jeho olbřímí černá mimina.
3 comments
add comment
Subject
Author
Date
1891
Mirko Baum
27.02.20 08:53
Charles-Édouard Jeanneret by měl radost
Tereza Jermanová
27.02.20 08:57
...
D.
28.02.20 11:57
show all comments

Related articles