Vzhled dvou stanic metra D určí architekti, zbylé výtvarné návrhy

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
18.07.2016 08:25
Praha

Praha - Podobu dvou z deseti nových stanic metra D určí architektonická soutěž. Vzhled interiérů zbylých osmi stanic vyplyne z výtvarných návrhů. Na dotaz ČTK to řekla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ). Metro D vyjde podle odhadů na 50 miliard korun. Jezdit v něm budou automatizované soupravy bez řidiče.

Trojkoalice, která kritizovala vzhled loni otevřených stanic metra A, původně žádala soutěž na všechny stanice metra D. Architekti ale nakonec budou navrhovat jen podobu stanice Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru. Na osm stanic nového metra mezi Pankrácí a Písnicí už totiž úřady vydaly příslušné povolení. Jejich vzhled tak město v architektonické soutěži vybírat nemůže.

"Zadáme ale dopravnímu podniku, aby na tyto stanice nechal zpracovat výtvarné řešení," uvedla Kolínská. "Metro D je na dlouhé desítky poslední metro, které stavíme. Proto je architektonická kvalita extrémně důležitá," doplnila náměstkyně.

Metro D spojí centrum s jižní částí města. Nejprve se začne stavět úsek z Pankráce do Písnice. V další fázi pak zbylé dvě stanice Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru. Stavba první části by měla být hotova do roku 2022, zda bude předpokládaný termín dodržen, ale není jasné. Zatím se totiž nepodařilo vykoupit všechny pozemky nutné pro stavbu. Praha sice nedávno požádala o stavební povolení. Podle Kolínské bude ale řízení přerušeno právě kvůli tomu, že město nemá souhlas všech vlastníků pozemků.

Vloni otevřené stanice metra A do Motola vyšly na zhruba 20 miliard korun. Metro má tři linky o celkové délce 65,2 kilometru.
0 komentářů
přidat komentář

Související články