Exkurze na stavbu AZ Tower, nejvyšší budovy v ČR

Zdroj
Šárka Červinková
Vložil
Jan Kratochvíl
16.12.2012 15:55
Ve středu 5. prosince navštívila skupinka patnácti studentů z brněnské fakulty architektury stavbu nejvyšší budovy České republiky, AZ Tower v Brně. Akce byla pořádána Studentskou obcí fakulty architektury (SOFA) ve spolupráci s Ústavem stavitelství FA VUT.

Exkurze byla zahájena mluveným slovem a přivítáním přímo na stavbě. Průvodci nám byli po celou dobu dvouhodinové prohlídky hned dva stavbyvedoucí - pan Daniel Bajer, a Jiří Bublan. Třetím, a to hlavním stavbyvedoucím, je Alois Protivínský, jež má na starost fasády, a který nás několikrát v pracovním nasazení minul.

Nejprve jsme navštívili prostory rozlehlé vstupní haly, ve které se pohledům nabízí přes tři podlaží vysoká galerie se schodišťovými rameny. V přízemí je projektovaná recepce a obchody. Ke komerčním účelům bude sloužit i druhé a třetí podlaží. 3.NP obsáhne z velké části restauraci. Pod úrovní terénu se nachází dvě podlaží garáží. Kapacita parkovacích stání je 265. Pan Bajer nám v průběhu exkurze řekl nejdůležitější údaje o budově potažmo stavbě budovy. Mezi nejzajímavější fakta o stavbě patřil systém zakládání. Mrakodrap je založen, jak na milánských stěnách, tak i na sedmdesáti třicetimetrových pilotách, ve kterých je v jejich vrchní polovině vedena kabeláž. Jedná se tedy o elektropiloty. Podzemní voda se pochybuje kolem 2,5 m pod upraveným terénem, v závislosti na ročním době. Vzhledem k jílovitě-písčitému podloží, které je ve většině Brna, se musí stále dělat injektáže. Podlahové vytápění, instalované ve vstupní hale, je instalováno i ve dvou soukromých bytech. Ostatní prostory jsou vytápěny radiátory, spodní patra jsou vytápěna vzduchotechnikou. Po zodpovězení zajímavých dotazů se celá skupinka studentů vtěsnala do jednoho z pěti výtahů, které tvoří vertikální komunikaci v jádru budovy. V kabině nás překvapil mile se usmívající pán, který zde má celodenní výtahovou službu. Rychlost výtahu je nyní jen poloviční. Přesto jsme se dostali do 28. podlaží za 20 sekund. Technickou zajímavostí výtahů na AZ Tower je konstrukční dvojvrstva jejich šachet. Monolitická konstrukce spojená s celým domem a uvnitř vsazené prefabrikované dílce. Důvodem tohoto řešení je požární bezpečnost, a taktéž odstranění přenosu hluku a vibrací.

Ve 28. podlaží se nachází nejvýše položený byt. Majitel se již může těšit na ojedinělé výhledy na celé Brno. Zde, 90 m nad zemským povrchem, můžeme nabýt dojmu, že město máme na dlani. Dispozice bytu čítá necelých 270 m² a cena se pohybuje kolem 18 milionů Kč. K členěným prostorům patří i prostorná terasa a monolitický bazén o objemu 45 m³. Toto podlaží bylo nejvyšším, které jsme navštívili. AZ Tower má celkem 30 podlaží a je ukončen vyhlídkovou částí, ze které budou mít zajisté návštěvníci nevšední zážitky. My jsme však postupovali směrem opačným. V následujícím podlaží na úrovni 23. podlaží jsme si prohlédli přípravy bytu, který bude sloužit jako fotografický ateliér. Jedna z fotografií dokumentuje vývod elektřiny pro 30 vypínačů. Od úrovně 21. podlaží po 5. podlaží se nachází v sedmnácti patrech kancelářské prostory, řešení je převážně atypické. Výtahem jsme se svezli ještě jednou, a to do 4. podlaží, kde se nachází technické zázemí celé budovy. Celé podlaží je odizolováno antivibrační gumou (CONIRAP), aby se omezil (podobně, jako u výtahů) přenos hluku a vibrací. V technické místnosti byly k vidění patrové vzduchotechnické jednotky, 4 tepelná čerpadla, výměníky k přečerpávání vody, boiler do restaurace a samozřejmě množství ventilů, kohoutů a pístů. Z povzdálí jsme nahlédli do neuzavřené instalační šachty, kde se protahovala kabeláž. Budova je převážně vytápěna přívodem tepla z teplárny. První tři poschodí a bytové jednotky u vrcholu budovy jsou vytápěna pomocí tepelných čerpadel. Rozvod tepla i ostatních instalací probíhá ve vertikálních šachtách s úskoky po pěti podlažích. Aplikace fotovoltaiky, která je jednou ze čtyř druhů řešení fasády, pomáhá snižovat energetické nároky budovy. Strojovna fotovoltaiky je mimo konstrukci budovy. Avšak v její těsné blízkosti. Fasáda je řešena čtyřmi druhy a to převážně keramickým obkladem v několika barvách a v různých velikostech. Váha jednoho takového dílu byla překvapující – pochybuje se od 15 kg po 35 kg na jeden panel. Na fasádě je dále aplikován tahokov, jako vrchní vrstva některých částí fasády s podmalbou v různých tónech. Dalšími dvěma typy  je tzv. sloupkopříčková fasáda a kontaktní zateplovací systém.
Nutno podotknout, že budova AZ Toweru je stále ve fázi hrubé stavby. Její dokončení je plánováno na jaro roku 2013. Ještě proběhne mnoho proměn interiérů do jejich konečné podoby, musí se doinstalovat fasády a dokončit mnoho dalších prací. Avšak tvar celé budovy je již zřejmý. Dynamika budovy v zalomení do písmene Z napovídá o její jedinečnosti.

Zahájení výstavby: 1. července 2010
Počet apartmánů: 18
Velikost apartmánů od: 64 m²
Velikost apartmánů do: 270 m²
Cena apartmánů od: 3 614 310 Kč bez DPH
Cena apartmánů do: 13 508 480 Kč bez DPH
Počet komerčních prostorů: 62
Velikost komerčních prostorů od: 34 m²
Velikost komerčních prostorů do: 722 m²
Cena komerčních prostorů od: 2 202 500 Kč bez DPH
Cena komerčních prostorů do: 28 884 400 Kč bez DPH
Počet garážových stání: 265


Autorka textu: Šárka Červinková
Autorka fotografií: Iveta Kolláriková
0 komentářů
přidat komentář

Související články