Výškové budovy, Göteborg

23.10.2019 10:30
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Přístavní čtvrť Lindholmshamnen ve švédském Göteborgu se pyšní čtyřmi nepřehlédnutelnými výš- kovými monolitickými budovami s výrazně barevnými hliníkovými fasádami. Ty, v závislosti na úhlu dopadu slunečního svitu, mění v různou denní dobu svůj vzhled a přizpůsobují se okolí.

Původní přístavní ráz čtvrti Lindholmshamnen se mění. Industrialita i cihlové stavby sice stále připomínají původní účel tohoto místa, avšak moderna zde zabírá postupně stále více místa. Klasická kontejnerová stání tak nahrazují nové obytné i kancelářské budovy. Vyrostla zde řada restaurací, kaváren i barů a do nově vyprojektovaných ulic se stěhuje tradiční urbanistický ruch.

Nové materiály, klasické pojetí

V Göteborgu není mnoho výškových staveb. A většina z nich má nudnou bílou fasádu. Nové klasicky ztvárněné budovy mají od tří do 16 pater a vynikají svou barevností i ztvárněním použitých fasádních systémů. Dva domy jsou tmavě zelené, jeden světle šedý a třípodlažní je cihlově červený. Všechny barvy novou čtvrť spojují se svým posláním. Cihlově červená je pojítkem s původním přístavním šarmem této lokality, světle šedá je pomyslným mostem s okolní zástavbou Göteborgu a zelená navazuje na zodpovědný přístup k životnímu prostředí. Nové budovy totiž nesou skandinávské označení ekologických produktů "Nordic swan Ecolabel". Na střechách jsou solární panely pro vlastní výrobu energie, zavlažovací systém přilehlé zeleně a zahrady využívá striktně pouze dešťovou vodu a při výstavbě byly upřednostněny trvale udržitelné a ekologické produkty. I proto padla volba na fasádní skládanou krytinu PREFA falcované šablony 29x29, která je více než z 90 % vyrobena z recyklovaného hliníku.

Místo pro každého

"Nové domy jsou doslova pro každého, pro každou generaci," říká architektka Åsa Askergrenová a upřesňuje: "Třípodlažní budova je mateřská školka, zbylé budovy jsou obytné domy s celkem 133 byty a apartmány vhodnými pro studenty, singels, mladé páry, rodiny s dětmi i seniory." Největší apartmány mají přes 90 m² a disponují čtyřmi obytnými místnostmi. Čisté ostré linie, jednoduchá zářivá barevnost a celkové vertikální pojetí nové čtvrti jsou, jak sama Askergrenová říká, jednoduše krásné a krásně jednoduché.

Přesná práce

Všechno nebo nic je hlavním mottem klempíře, resp. manažera Daniela Erikssona, který vede klempířství svého otce. Rodinná firma začínala v roce 1970 s několika málo zaměstnanci. Dnes se pyšní 25členným týmem, plně vybavenou a luxusně uspořádanou dílnou a mnoha lukrativními zakázkami. "Čistá a přesná práce vyžaduje 100% nasazení, ale i vhodné zázemí," popisuje Daniel Eriksson. Projekt Lindholmshamnen je toho typickým příkladem. "Každá šablona vyžaduje přesnou pokládku, aby byl dodržen kladečský plán a především, aby byla zachována optická jednotnost. Ta je u fasády ještě mnohem důležitější než u střechy, protože fasádu můžeme ze země zkoumat mnohem důkladněji než střechu. U jasných geometrických tvarů, kterými monolitické budovy v Lindholmshamnenu jsou, lidskému oku nic neunikne. Milimetrová odchylka u první řady se propíše do dalších vrstev a při kumulování nepřesností se u desáté řady projeví centimetrovou mezerou. U výškové budovy s 16 patry nepředstavitelné!" Další výzvou obřího projektu bylo samotné prostředí. "Čím výš, tím obtížněji," stupňuje s úsměvem Eriksson. Realizace probíhala od září do jarních měsíců, montáž tedy komplikovaly zima i silný vítr. "Byl to vskutku zážitek, ale s hliníkem děláme rádi. Je dobře zpracovatelný a flexibilní. A dá se pokládat i v zimních měsících," uzavírá Eriksson.

Pro pokládku byly použity PREFA falcované šablony 29x29 v zakázkovém odstínu olivově zelená, dále standardní barevné odstíny světle šedá a P.10 cihlově červená. Celkem bylo opláštěno přes 6000 m² hliníkové fasády, a to více jak 100 000 kusy jednotlivých šablon. Pro lemování oken, oplechování štítových hran a okapové systémy byly použity svitkové plechy Prefalz a systémové odvodňovací prvky PREFA ze stejného materiálu, ve stejných barevných odstínech a stejné falcovací kvalitě.

O projektu

Název projektu: Lindholmshamnen
Objekt, místo: soubor obytných domů, Göteborg, Švédsko
Typ stavby: novostavba