Mimama, Budapešť

03.09.2019 15:20
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Jako oáza klidu působí restaurace Mimama v průmyslovém centru Budapešti. Mnohé zlomy střešní i fasádní roviny evokují spojení moderního s tradičním. Asimilace s okolím je přímo ukázková. Budova ojedinělých tvarů jakoby uklid- ňovala a podávala vstřícnou ruku minulosti i budoucnosti přilehlé architektury.

V centru průmyslového dění, v blízkosti výrobních linek a prodejců aut, působí moderní a vkusně zařízená restaurace s čistě bílou hliníkovou fasádou jako ostrov naděje. Venkovní zahrádka, kterou lemuje jezírko, láká hosty k relaxačnímu posezení. Kulinářské speciality ze šťavnaté mangalice zase k prvotřídnímu labužnickému zážitku. Mimama disponuje všemi atributy moderní a prvotřídní restaurace.

Od plátna k lešení

foto: Croce & WIR
Architektem a současně i realizačním klempířem projektu Mimama je Zoltán Reznicsek mladší. Jak sám říká, od rána do odpoledne je klempířem a od večera do noci je architektem. Je posedlý jak projektováním, tak samotnou realizací. Se svým otcem Zoltánem Reznicskem starším společně řídí klempířskou firmu Horex. Ta si za dobu své 27leté existence vybudovala silné jméno ve světě klempířského umění. Specializuje se na ornamentální klempířství a zakázky realizuje po celé Evropě. Mezi nejzvučnější zakázky patří obnova vídeňské radnice, komediální divadlo Vígszínház, Café New York v Budapešti a řada zámků a kostelů. Práci Horexu pro Hudební akademii nedávno ohodnotila Mezinárodní federace pokrývačů IFD cenou za sanaci.

Osvědčené materiály

V objektu se promítá mnoho odlišných směrů. "Každá stavba by se měla adaptovat, být včleněna do okolního prostředí. Současně musíte respektovat přání investora. Mimořádnost, jedinečnost, občas extravagantnost. Co investor, to zpravidla různé požadavky. Pan Baumgartner, stavebník projektu Mimama, lpěl na kombinaci mimořádnost-tradice. Zajímavý vzhled budovy spojený s klasickými prvky maďarské kultury jako jsou květy a tulipány," upřesňuje Reznicsek.

foto: Croce & WIR
Když byla etapa vymýšlení a výkresů hotova, přišla na řadu mnohem složitější fáze. Zhmotnění plánů do reality. Pohled statika a rozhodnutí, že 24 metrová konzola je nemožná, Reznicska neodradilo. Naopak, utvrdila ho v myšlence stát si za svým rozhodnutím. A výsledek? Netradiční plošně prolamovaná fasáda obložená prvky PREFA Siding v bílé barvě.

"Hliník se svou excelentní tvárností byl pro objekt Mimama dokonalou volbou," vypráví architekt, který má s výrobky PREFA bohaté zkušenosti. "PREFA nabízí široké portfolio střešních a fasádních systémů. Designové variace jsou téměř neomezené. Řada tvarů, barev, povr- chových úprav a vše lze kombinovat. Neznám pestřejší systém, navíc s tak vysokou mírou kvality," konstatuje Reznicsek. "Ještě nesmím opomenout pro nás klempíře jednu velmi důležitou vlastnost, a tou je snadná a rychlá pokládka. Ta byla pro Mimamu velmi důležitá, protože jsme lamely Siding pokládali jak horizontálně, tak vertikálně, pod různými úhly. Vznikla tak řada nestandardních detailů, které jsme museli operativně a především v rámci daného harmonogramu vyřešit. Při použití jiného materiálu bychom se určitě trápili a termín bychom nedodrželi," dodává s jistotou Reznicsek. Hliníková fasáda je právě díky netradičním detailům zajímavá. Řada geometrických lomů, kombinace směrů a tvarů totiž neustále přitahuje pohledy kolemjdoucích.

O projektu

Název projektu: Mimama