Návštěvnické centrum v Kodani od Effekt

Zdroj
Effekt
Vložil
Petr Šmídek
12.10.2010 07:30
Effekt

Na severu Kodaně, stále však pohodlně dostupné městkou dráhou, se nachází lesy Hareskov. Tam, kde dříve lovili dánští králové divokou zvěř, míří v současnosti každý rok milion Dánů za turistikou, ale také na koni nebo na kole.
Velký turistický zájem představuje však také zvýšenou zátěž pro původní lesy. Dánská vláda se proto rozhodla vybudovat centrum, kde se návštěvníci dozví o historii, významu a ochraně lesa. Na ploše přibližně 1000 m² by měla být umístěna také kavárna jako i zázemí pro hajného a hlídače. Zakázkou návštěvnického centra byl v minulém roce pověřen mladý dánský ateliér Effekt, nyní se zahájily stavební práce, které by měly skončit příští rok.
„Stavba je koncipována jako jednoduché gesto. Paprsky hvězdicovité formy sledují staré honácké cesty, které se na tomto místě kříží. Střecha objektu přitom zůstane šikmá a zatravněná. Střechy dvou z celkem pěti křídel domu sestoupí až na úroveň terénu. Stavba se tak má jednak výrazněji propojit s krajinou, ale také dát návštěvníkům na vybranou, zda chtějí vkročit dovnitř nebo na ni vystoupit.“
Ve středu se nachází velké foyer, kde se budou také konat výstavy o lesích. V každém z pěti křídel jsou umístěny jednotlivé místnosti, které mohou fungovat zcela nezávisle na zbytku budovy. Tyto části mohou být v případě potřeby zcela otevřeny nebo naopak zavřeny. Svým tvarem a zasklením přes celou výšku patra má stavba nabízet přímé spojení interiéru s venkovním prostředím. Přes velkoryse dimenzované skleněné fasády by mít měl dům nízké energetické nároky a být zásobován z nedalekého pole solárních panelů vybudovaného na okraji lesa. Uvnitř objektu bude umístěn “energetický barometr“ ukazující návštěvníkům aktuální spotřebu energie. Architekti věří, že solární pole bude produkovat více energie, než bude samotná spotřeba domu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články