Diakonie v Düsseldorfu od baumschlager eberle architekten

Zdroj
autorská zpráva
Vložil
Petr Šmídek
03.05.2010 15:25
Carlo Baumschlager
Dietmar Eberle
baumschlager eberle

Prostředí s duchovními a sociálními rozměry
Kostel v Düsseldorfu usiluje, aby se obyvatelé města mohli cítit zdravě po fyzické i duševní stránce. Sakrální stavba společně s vícepodlažním zázemím a sanatoriem vytváří campus sociálních služeb lemovaných ze dvou stran ulicemi. Kostel, který je směrem do ulice příčně situovaný, zdůrazňuje význam stavby a její umístění. Převýšený interiér s vykrojenými zdmi pro světlíky má stejně jako vstupní část a boční galerie připomínat bazilikální tvarosloví. Hluboký kazetový strop umožňuje regulovat přirozené i umělé osvětlení a navozovat tak různou světelnou náladu. Autonomní stereometrie kostela vytváří pocit klidu a míru, což odpovídá účelu stavby. Stavba v uceleném citlivém výrazu spojuje smysl pro komunitu s individuálním rozjímáním sakrální stavby s ošetřovatelským domem.
Hlavním úkolem při projektování bylo opustit starý typ anonymní 'instituce'. 90 jednopokojových bytů je rozmístěno ve třech poschodích do půdorysného tvaru U. Patnáct jednotek vytváří rozumě velikou skupinku s vlastní kuchyní a společným obývacím pokojem. Pečovatelské místnosti jsou situovány ve spojujícím křídle. Podobně jako v případě kostela, mohou se také zde obyvatelé diakonie rozhodnout, jaký život by rádi vedli. Stavba uživatelům umožňuje vybrat si mezi různými atmosférami. Okna některých pokojů jsou obráceny do ulice, zatímco další jsou seskupeny kolem vnitřního dvora s výhledem na spoluobyvatele. Nejklidnější pokoje jsou ty ležící hned vedle campusu.
Úplný pocit domácí atmosféry vytváří pečlivě vyskládaná cihlová fasáda z klinkerů. Z vnitřní strany mají jinou barvu a jejich odstín pomáhá obyvatelům v tom, aby rozpoznali ve které místnosti se nachází. Pečlivě uspořádané dispozice jim pomáhají cítit se areálu sociální péče jako doma.
Gert Walden

klient: Diakonie Düsseldorf DE, Düsseldorf
autor: Baumschlager Eberle Lochau ZT GmbH AT, Lochau
zahradní architekt: KuBuS Freiraumplanung DE, Berlin/Wetzlar
osvětlení: Zumtobel AT, Dornbirn
velikost pozemku: 6.393 m²
zastavěná plocha: 2.656 m²
užitná plocha: 10.605 m²
obestavěný prostor: 33.067 m³
začátek projektu: 05.2005
začátek realizace: 05.2007
dokončení stavby: 03.2010
celkové náklady: 11 mil. Euro
0 komentářů
přidat komentář

Související články