Restaurace Kaskáda v Liberci

Restaurace Kaskáda v Liberci
Spolupráce:Klára Plášková, Tereza Prosecká
Adresa: České mládeže 456, Liberec, Česká republika
Investor:Kaskáda Brno s.r.o.
Projekt:2010
Realizace:2010
Užitná plocha:313 m2
Obestavěná plocha:1290 m3


Nová restaurace byla navržena pro prázdnou jednotku obchodního centra. Investor nás přesvědčil o zajímavém konceptu vaření přímo před lidmi, který nás zaujal natolik, že i přes nechuť k atmosféře obchodních center jsme po zakázce rády sáhly. Zadáním bylo maximalizovat prostor pro návštěvníky restaurace a na minimálním prostoru vytvořit pohodlné zázemí kuchyně.
    Jednotka je situována v prvním patře galerie obchodního centra Nisa v Liberci, na konci oválného prostoru poblíž vstupu do kina. Již při průchodu po galerii okolo restaurace návštěvníka upoutá hlavní motiv v podobě dřevěné plastické stěny. Jedná se o identické zalomené dřevěné desky, které jsou osazeny v odskočených polohách a díky takto zvolenému systému vznikají mezi deskami štěrbiny, kterými do prostoru proniká zadní osvětlení a navozuje tak příjemnou intimní atmosféru.
    Tento motiv tzv. „K“ profilů vychází z vlastního názvu restaurace a byl také zvolen jako estetický prvek obkladu konstrukčního sloupu, který se nachází uprostřed dispozice. V tomto případě jsou dřevěné desky použity v opačném směru, pro příchozího návštěvníka je tak na první pohled viditelná elegantní silueta písmene K, zvýrazněná nasvíceným sklem z čelní strany. Dalším důležitým materiálem jsou na hrubo skládané šavle z břidlice, které tvoří zídky mezi stoly, zídku barového pultu a podél zdi, která u vstupu do restaurace graduje na celou výšku stěny. Zbylé plochy podhledu jsou natřeny malbou antracitového odstínu a krémovou barvu na stěnách oživuje grafický potisk vycházející opět z písmene K.
    Vnitřní prostor restaurace je hned od vstupu jasně čitelný a dělí se na prostor restaurace, baru a veškerého technického zázemí skrytého za rovnou stěnou v levé části restaurace. Hlavní přípravna pokrmů je propojena s volným prostorem pouze úzkým horizontálním oknem, kterým je návštěvníkům umožněno nahlédnutí pod pokličku místním šéfkuchařům a celý provoz je tak dobře viditelný. Příčně na kuchyň navazuje mytí provozního nádobí a podélná chodba, kde se nachází sklad, hrubá přípravna zeleniny, mytí stolního nádobí a úklidová komora. Jednoramenné schodiště vede do denní místnosti v patře. Zde se nachází sklad, kancelář, šatny a zázemí zaměstnanců. Rozvody technických sítí využívají meziprostoru nad barem a rovným podhledem.
    Přestože se restaurace zcela otevírá do pasáže, díky sníženému podhledu je od ní opticky oddělena a současně zachovává maximální výšku prostoru, která je umocněna atypickým obkladem.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
svetlo a vtip
tomcerny
20.10.11 04:28
absenci osvětlení stolních desek
Dalibor Černý
21.10.11 02:00
Dobrý nápad, ale...
Lukáš Obdržálek
23.10.11 10:57
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od maura