Už nikdy nebudeme moderní - vernisáž v galerii TIC

Zdroj
Galerie TIC
Vložil
Tisková zpráva
05.08.2019 18:10
Brno

Vernisáž výstavy Už nikdy nebudeme moderní studentů a absolventů FA VUT proběhne 6. srpna 2019 v 17:30 hodin v brněnské Galerii TIC, Radnická 4, kde potrvá až do 19. října 2019.

Barbora Ochotná, David Helešic, Georgi Dimitrov, Kateřina Marečková, Kristýna Trojanová, Marek Svoboda, Mária Mušková, Ondřej Puček, Paulína Závacká

Kurátoři: Jan Kristek, Rostislav Koryčánek, Jaroslav Sedlák

Přetrvávající „přísnost české architektury“, která si nárokuje být univerzálně, staticky morální, je dědictvím moderny, kdy je architektura chápána jako soubor obecně platných pravidel. Dobrá architektura je morální autonomně, sama o sobě, bez návaznosti na okolní kulturní kontext a praktiky. Dobrá architektura má být střízlivá.

Výstava je kurátorským výběrem šesti výzkumných projektů mladých architektů. Je sondou do podvědomí nastupující generace, která chce být aktuální, ale uvědomuje si, že už nikdy nemůže být moderní. Projekty dokumentují, že ztráta morální nadřazenosti spojené s moderním projektem nemusí vést k demoralizaci a relativizace vlastní pozice nemusí vést k chaosu. Vědomí, že jsme pozbyli úběžník společného směřování a že záchrana humanity prostřednictvím moderního projektu se nekoná, nemusí být momentem beznaděje, ale naopak momentem úlevy a revize vlastního postoje. Architekturu nelze definovat souborem všeobecně platných dogmat zdánlivě garantujících její autonomii, stejně tak nelze architekturu relativizovat jako pouhý subjekt společenského diskurzu. Je možné zacházet s obojím v jednom momentu, tady a teď, byť to způsobuje závrať rozostřeného pohledu opilce.

Více informací >
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Aha
Vích
05.08.19 07:02
Jezuiti ...
Mirko Baum
08.08.19 12:29
A. M. D. G.
Vích
08.08.19 05:59
zobrazit všechny komentáře