KLEMENTINUM

Kapesní sumář k diskusi o Národní knihovně

Vložil
Kateřina Lopatová
26.08.2008 00:30
Motto:
Nikdo neříká, že jenom Klementinum stačí. Prostě nestačí. Jenže národní knihovna přišla se studií, že velké prostory Klementina budou pronajaty. To já nechci. Komerce je v Praze až moc. Zachovat univerzitní život uprostřed města je podle mě správné. Dívejme se na Klementinum jiným pohledem, protože v příštích letech, třeba i deseti, nemusí Národní knihovna stát. Chci maximálně využít potenciál historického Klementina. To je správný výklad.
Ministr kultury ČR Václav Jehlička, idnes.cz, 1. 8. 2008

Národní knihovnu dobrovolně neopustím do chvíle, než vyjede první bagr na staveniště nové budovy, to je moje mise.
Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek, Lidové noviny, 2. 8. 2008

Jak již Archiweb dříve informoval (Škola architektury na pražské AVU se zabývala Klementinem), v reakci na nebezpečí komercionalizace Klementina a na diskusi o jeho potenciálu vypsal v zimním semestru 2008 ředitel Školy architektury Akademie výtvarných umění v Praze, profesor Emil Přikryl, jako ročníkový projekt pro posluchače I. a II. ročníku téma "Klementinum jako sídlo knihovny pro potřeby Univerzity Karlovy". Výsledky osmi klauzur prokazují, že prostory Klementina jsou pro potřeby knižních fondů (obrátkových) Národní knihovny dostatečné.
Závěry klauzur se bleskem dostaly do "hledáčku médií" - zejména ve světle následného rozhodnutí Ministerstva kultury o zastavení příprav "blobu" a současně o nezbytnosti rekonstrukce Klementina pro potřeby Národní knihovny. V této souvislosti připomeňme i lednový otevřený dopis "akademiků", ve kterém požádali vládní exekutivu jednak o prověření kapacity Klementina (včetně oponentury) a následně vypsání architektonické soutěže na jeho rekonstrukci…
Jak známo, v Národní knihovně již byl paradoxně odstartován proces projektování revitalizace Klementina, a jak rovněž známo, zadání této revitalizace je podmíněno zbudováním nové knihovny na Letné (protože jak jinak si vysvětlit rušení stěžejních studoven). V těchto dnech je již dokonce vybrán vítěz "výběrového řízení na projektanta". Mimochodem, jeho jméno odmítá NK zveřejnit, protože "dosud nebyla podepsána smlouva…" (Nic nemůže lépe charakterizovat stupeň právního vědomí stávajícího ředitele Ježka, kandidáta na senátora...) Nabízí se docela logická otázka, zda by nemělo být "revitalizování" pod dohledem stávajícího ředitele ihned zastaveno, aby se mohl rozběhnout co nejdříve proces rekonstrukce Klementina ve prospěch Národní knihovny.
Buď jak buď, debata o knihovně v Klementinu se tak vrací na samý počátek, jak o něm v lednu psali akademici. Zejména by mělo dojít k prověření investičního záměru výstavby nové knihovny na Letné. A k tomuto záměru by měla vzniknout oponentura. Dále by se měly prověřit hrozby komercionalizace Národní kulturní památky, jejíž nebezpečí dostupné podklady k tzv. revitalizaci rozhodně nevyvracejí. Ba právě naopak.
Archiweb přináší obrazové a textové výsledky klauzur na Škole architektury a současně shrnuje klíčové souvislosti celé peripetie.
44 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Kateřině Lopatové
Pavel Nasadil
26.08.08 01:41
Malý komentář
Michal Patrný
28.08.08 07:52
otazky pruchodnosti byvaji relativni
Jan Sommer (hlas z hnojiste)
28.08.08 08:09
nemožné
Vích
28.08.08 03:57
zobrazit všechny komentáře

Související články