Hliníkové krytiny jako materiál budoucnosti

Vložil
Tisková zpráva
01.06.2011 09:35
Pokud jde o povětrnostní vlivy, je střecha patrně nejexponovanější konstrukční částí domu, přičemž nemusí odolávat jen vodě v nejrůznějších formách. Rovněž sluneční záření se dokáže „podepsat“ na některých typech střech, podobně je tomu s prudkým větrem. Se všemi vlivy je třeba počítat a střechu proti nim chránit.

Výběr střešní krytiny je ovlivněn lokalitou, v níž se nemovitost nachází. Česká republika sice patří do mírného podnebného pásu, i přesto je u nás průměrná hodnota zatížení sněhem mezi 56 – 160 kg sněhu na m², což odpovídá 14 – 40 cm silné vrstvě mokrého sněhu. V horských oblastech je to samozřejmě mnohem více. Je třeba respektovat i stavební normy. Ty stanovují například minimální sklon střechy nebo počet a složení bezpečnostních prvků.

Hliník – materiál budoucnosti
Hliník je pro svou odolnost, stabilitu i další výhody hojně využíván v lodním, leteckém nebo automobilovém průmyslu již více než sto let. To, že nachází stále častěji uplatnění v oblasti střešních krytin, není náhoda, ale reakce na rostoucí náročnost z hlediska kvality, úspornosti a bezpečnosti.

Hliníkové krytiny jsou nenáročné na údržbu. Přitom jsou mrazuvzdorné, odolné vůči korozi a nepopraskají ani za extrémního počasí. Hliníková střecha Prefa je silná a odolná, přesto váží pouhých 2,3 – 2,6 kg/m², což je pouze zlomek váhy běžných pálených nebo betonových tašek (cca 35 – 55 kg/m²). Snese zatížení 800 kg na m², odolá náporu větru o rychlosti až 235 km/h a díky způsobu montáže mohou být lisované falcované tašky pokládány již od sklonu 12° (svitkové plechy dokonce od 5°). I proto se hliníkové střechy stále více používají ve vysokohorských oblastech, kde mnohem lépe odolávají extrémním povětrnostním podmínkám než klasické krytiny.

Inovace povrchu
Jelikož se životní prostředí stále mění, narůstá zatížení UV zářením, velkými tepelnými výkyvy, silným větrem, kyselým deštěm, velkým množstvím srážek či chemicky agresivním ovzduším. Pro tyto podmínky vytvořila firma Prefa povrchovou úpravu střešní krytiny s názvem P.10. Inovace spočívá v úpravě falcovaných tašek, falcovaných šindelů a falcovaných šablon kvalitním a trvalým dvouvrstvým vypalováním laku ve dvaceti pracovních krocích, metodou zvanou Coil-Coating. Lakovaná vrstva je navíc ekologická, protože neobsahuje těžké kovy. Nový povrch poskytuje ještě lepší ochranu proti UV záření než jiné materiály.

Provedení střechy například z hliníkových falcovaných tašek je tedy výsledkem technologicky poměrně náročné výroby. Hliník je ale praktický, lehký a cenově přijatelný materiál s velmi dlouhou životností.

> www.prefa.com
0 komentářů
přidat komentář

Související články