Brno dostane na opravu Arnoldovy vily z norských fondů skoro 40 mil. Kč

Vložil
ČTK
08.04.2021 07:50
Brno

Černá Pole


Brno – Brno na opravu Arnoldovy vily, která sousedí se slavnou vilou Tugendhat, získalo dotaci z takzvaných norských fondů ve výši 38,5 milionu korun. Vyčerpat ji musí do tří let. V tiskové zprávě to dnes uvedla Radka Loukotová z tiskového střediska magistrátu. Oprava vily bude stát asi 120 milionů korun, začít by mohla letos na podzim.


"Záchrana Arnoldovy vily coby architektonické památky a vybudování Centra dialogu v jejích útrobách se z vizí a projektů blíží k realizaci. Celkově si vyžádá náklady zhruba 120 milionů korun, získaná dotace pokryje asi třetinu. Nad rámec tohoto projektu chce Muzeum města Brna revitalizovat také zahradu kolem vily a zpřístupnit část vnitrobloku mezi ulicemi Drobného a Černopolní veřejnosti v podobě parku. Na obnovu zahrady město plánuje požádat o dotaci z Operačního programu Životní prostředí, jehož výzva má být vyhlášena někdy na podzim," uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

V plánu je také zahradu propojit se sousední zahradou vily Löw-Beer, která je už od loňského roku díky turniketu průchozí do zahrady vily Tugendhat. "Právě za tím účelem nás Muzeum města Brna požádalo o svěření pozemku ležícího mezi zahradami, což jsme dnes doporučili schválit zastupitelům. Projekt na revitalizaci zahrady by tak obsáhl celé území a zahrnul by i zmíněné propojení zahrad. Vznikl by tak nový průchod z Lužánek do Černých Polí. Byl by to další krok k posílení komunitního charakteru místa, kde se lidé budou potkávat, kam si zajdou na kávu, na procházku, u toho navštíví výstavu, zúčastní se diskuze nebo si vyslechnou přednášku či koncert," popsal náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Dům stojí v těsném sousedství zpřístupněných vil Tugendhat a Löw-Beer, je však starší. Vznikl pro stavitele Josefa Arnolda už v 60. letech 19. století. Poslední soukromí majitelé vily zahynuli za druhé světové války. Od 50. let do roku 2013 sloužila vila jako školka, poté byla prázdná. Při stavebně-historickém průzkumu se podařilo najít řadu původních prvků, třeba dlažby nebo okenní kování.

Muzeum města Brna připravuje pro vilu mnohostranné využití. V přízemí lze pořádat přednášky či diskuse. Vznikne také Centrum dialogu, jež se zaměří na témata česko-německo-židovských vztahů. V plánu je i kavárna, stálá expozice o historii vily, prostory pro krátkodobé výstavy, badatelna či archiv.
0 komentářů
přidat komentář

Související články