Otevřený dopis architektů hejtmanovi a zastupitelům Plzeňského kraje

15.04.2023 09:00
Plzeň

Vážení zvolení zástupci občanů Plzeňského kraje,

věříme, že s námi, architekty, stavebními inženýry a dalšími lidmi působícími v oboru sdílíte cíl dát v Plzni vzniknout kvalitnímu prostředí a splnit tak základní podmínku pro plnohodnotný život zdejších obyvatel. K zajištění takového prostředí vede zpravidla dlouhá cesta. Čím je celý proces transparentnější a čím poctivěji je veden, tím je výsledek lepší a kvalitnější. U veřejných staveb je jednou z jeho rozhodujících a zároveň nutných součástí architektonická soutěž, a to bez ohledu na to, která politická reprezentace je zrovna u moci. Je tomu tak i u připravované adaptace někdejších městských lázní na prostory Západočeské galerie v Plzni a dalších organizací. Jsme přesvědčeni, že tento záměr není možné uskutečnit bez architektonické soutěže. Proto jsme se rozhodli otevřeným dopisem upozornit na zásadně chybné rozhodnutí kraje soutěž neuspořádat. Právě soutěž představuje záruku, že v transparentním procesu a na základě odborného dialogu bude vybráno nejlepší dostupné řešení, které zároveň zajistí i hospodárné vynaložení veřejných prostředků. Přestože projekt nové budovy galerie v lokalitě U Zvonu patřil mezi nejkvalitnější a nejlépe připravené návrhy veřejných staveb v měřítku regionu i celé republiky, respektujeme rozhodnutí současného vedení Plzeňského kraje se jej vzdát. Zároveň podporujeme záchranu cenného objektu lázní. Vyzýváme Vás však, abyste postupovali zodpovědně a maximálně transparentně, a žádáme Vás, abyste své rozhodnutí nevypsat soutěž ještě přehodnotili.

Stručné shrnutí dosavadního průběhu

Zakoupení budovy někdejších městských lázní v Plzni na podzim loňského roku Plzeňským krajem učinilo defnitivní tečku za záměrem realizovat pro potřeby Západočeské galerie v Plzni novostavbu podle projektu kanceláře Kuba & Pilař vzešlého z architektonické soutěže z roku 2009. Při vědomí kvalit tohoto návrhu i příkladného mechanismu, který vedl k jeho vzniku, jsme s napětím očekávali představení dalšího postupu při přípravě rekonstrukce chátrajících lázní, jejichž záchranu si současná politická reprezentace Plzeňského kraje – jistě chvályhodně – vytyčila za cíl a jež hodlá adaptovat pro Západočeskou galerii a další krajské organizace.

Ve veřejné debatě s názvem „Quo vadis, městské lázně?”, která se konala v prosinci 2022, zaznělo od zástupců kraje prohlášení, že zhotovitele projektu i samotné stavby budou vybírat formou Design & Build (navrhni a postav) a že v této souvislosti zvažují „soutěžní dialog”. Na počátku roku 2023 však vedení kraje rozhodlo, že studii rekonstrukce kulturní památky a stavby mimořádného významu svěří architektce Evě Heyworth. Absence jakékoliv soutěže při výběru autora architektonického řešení, které bude určující pro budoucí podobu objektu, a výstavba způsobem Design & Build zřetelně ukazují na prvořadý zájem Plzeňského kraje – rychlost výstavby.

Architektonické soutěže představují osvědčený nástroj

V této souvislosti je namístě připomenout, že uskutečnění většiny významných budov, které v Plzni vznikly v 19. i 20. století, předcházely architektonické soutěže. Ostatně i objekt někdejších městských lázní vznikl na základě soutěže. Soutěže se v Plzni osvědčily i v nedávné době – podle výsledku veřejné soutěže se realizovaly kašny na náměstí Republiky, na idejích přítomných v jiné soutěži stojí principy aktuálního územního plánu města. V loňském roce se soutěžil i návrh nového bazénu na Borských polích, současné vedení Plzně prezentovalo záměr uspořádat soutěž na celkovou obnovu kulturního domu Peklo. Soutěže se osvědčily i v regionu – například v Klatovech se právě vyhlašuje soutěž na adaptaci jezuitského semináře, připravená dle regulí České komory architektů. Zůstaneme-li u konverze městských lázní, nabízí se jako příklad nedávná soutěž na řešení konverze městských lázní v Chomutově na knihovnu.

Jak konstatuje Česká komora architektů a jak ukazuje i zkušenost stále většího počtu měst, transparentní architektonická soutěž představuje nejlepší způsob, jak najít kvalitní řešení pro stavby, které podstatně ovlivní naše prostředí na řadu desetiletí. Pořádání soutěží pro veřejné stavby, pro městské i krajinářské prostory navíc patří k základům zdravé, sebevědomé společnosti. Díky mechanismu soutěže se výrazně zvyšuje šance, že bude vybrán návrh, který obstojí i v daleké budoucnosti. Naopak absence soutěže představuje riziko, že se realizuje nevhodné a v poměru k výsledným kvalitám často nehospodárné řešení. Opravdu si může naše společnost dovolit nehledat nejlepší řešení?

Plzeň má na víc!

Jsme přesvědčeni, že kvalita veřejných budov i veřejného prostoru je zásadním veřejným zájmem, který nesmí být obětován či zcela upozaděn kvůli maximální rychlosti výstavby, jež má být využita jako nástroj politického marketingu. Je nepřijatelné, aby podobu veřejné stavby, jejíž adaptace bude vzhledem k ceně v jednotkách miliard korun představovat jednu z nejvýznamnějších investic Plzeňského kraje vůbec, diktovala pouze vůle politiků bez odborného dialogu v regulérní soutěži. Vzhledem k uskutečněným či probíhajícím projektům podobného charakteru – konverze někdejších jatek v Ostravě pro městskou galerii PLATO nebo adaptace Winternitzových mlýnů v Pardubicích pro krajskou Gočárovu galerii a Galerii města Pardubic – bude na realizaci záměru upřena pozornost veřejnosti nejen v Plzni a regionu, ale v celé zemi. Vzhledem k renomé Západočeské galerie v Plzni, jednomu z nejvýznamnějších muzeí umění v České republice, dáme podobou této stavby zprávu o nás a našem městě také mezinárodnímu publiku.

Vyzýváme Vás proto – nepromarněme jedinečnou příležitost realizovat kvalitní architekturu, kterou Plzeň a naše společnost tolik potřebuje!

V Plzni 13. dubna 2023.

Otevřený dopis podepsali (v abecedním pořadí, stav k 14. dubnu 2023):
Ing. Nikola Bindzar
David Cígler dipl. tech.