Na jaře se v Krkonoších objeví 5 nových lávek od studentů FA ČVUT

Zdroj
FA ČVUT
Vložil
Tisková zpráva
24. 01. 18. 10:30
Na stavbě lávek pracovali studenti před budovou Fakulty architektury, kde je ve čtvrtek 18. ledna za účasti vedení fakulty, rektora ČVUT a zástupců Správy Krkonošského národního parku představili veřejnosti. Než na horách roztaje sníh, budou lávky k vidění dejvickém kampusu ČVUT.

Spolupráce fakulty a nejstaršího českého národního parku začala na jaře 2017, kdy architektka  Hana Seho oslovila Správu KRNAPu. "Největší radost architekt prožívá, když vidí realizovaný vlastní nápad, když si může ověřit, jak se který materiál chová, jak vypadá a voní. Chtěli jsme předběhnout čas a dát našim studentům tuto nabíjející zkušenost ještě ve škole," vzpomíná vedoucí ateliéru FA ČVUT. Společný projekt se zdál být přínosem pro obě strany, tak Správa KRNAPu vytipovala na svém území mostky ve špatném technickém stavu, do jejichž opravy by musela tak jako tak investovat, a místo klasické opravy nabídla studentům tvůrčí prostor pro jejich realizaci.


"Líbil se nám přesah tohoto projektu, kdy studenti mají možnosti realizovat svůj návrh od začátku až do fáze reálné instalace stavby na místo. Krkonošský národní park má v kontextu České republiky výlučné postavení a my máme zájem na tom, aby i stavby, které zde děláme, byly kvalitní," vysvětluje Luděk Khol, náměstek ředitele Správy Krkonošského národního parku.

Návrh lávky jako zadání semestrálního projektu nabídlo studentům 5 ateliérů Ústavu navrhování II. FA ČVUT a zapojilo se do něj celkem 30 studentů. Každý tým vybral z několika úvodních návrhů jeden, který dopracoval do prováděcí a výrobní dokumentace a za asistence profesionálů - inženýrů i řemeslníků postavil.


Výsledkem jsou dvě dřevěné lávky - přes Medvědí potok u Medvědí boudy nad Špindlerovým Mlýnem (ateliér Kordovský - Vrbata) a Rennerův potok U Kostela na Malé Úpě (ateliér Zavřel - Jelínek), dvě ocelové lávky Klínová cesta I. (ateliér MáMA ) a Klínová cesta II. (ateliér Hlaváček - Čeněk ) na cestě ze Špindlerova Mlýna na Klínové Boudy a lávka na Hrnčířských Boudách (ateliér Seho - Světlík), která kombinuje dřevo a ocelová táhla se spoji.

Vzhledem k tomu, že většina vybraných lokalit je obtížně přístupná, jsou lávky navrženy jako rozebíratelné, snadno transportovatelné a lze je smontovat bez použití těžké techniky. Každý návrh je specifický a každý tým se potýkal s jinou výzvou.


Dvě z nových lávek budou umístěny na modré turistické stezce, vedoucí ze Špindlerova Mlýna na Klínové Boudy. Jsou od sebe vzdálené asi jen 200 metrů a obě mají jednoduchou ocelovou konstrukci.

Lávky do Krkonoš jsou výborným příkladem výukové metody "learning by doing" resp. učení se praxí. Cílem ale není jen naučit adepty architektury pracovat s dlátem, pilkou či vrtačkou, ale dopřát jim odpovědnost za vlastní rozhodnutí, a zažít, že podstatou úspěchu je týmová práce.
0 komentářů
přidat komentář