Rozhlednu na Tanvaldském Špičáku čeká rekonstrukce

Publisher
ČTK
13.11.2019 08:00
Czech Republic

Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou - Rozhlednu na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách čeká příští rok rekonstrukce. Provádět se bude za provozu. Náklady projektanti odhadují na pět milionů korun, zhruba polovinu by měla zaplatit Evropská unie. Novinářům to dnes řekl Pavel Bažant, jednatel společnosti SKI Bižu, jež provozuje tamní rekreační areál.


Osmnáctimetrová rozhledna na Tanvaldském Špičáku oslavila letos v létě 110. narozeniny. Postavili ji v letech 1908 až 1909 podle návrhu jabloneckého architekta Roberta Hemmricha, který mimo jiné navrhnul i rozhledny na Černé Studnici, Bramberku nebo Proseči. Samostatně stojící věž lákala tak velké davy, že k ní o rok později přistavěli restauraci. Současná podoba je z konce 20. let, kdy prošla posledními úpravami.

Rozhledna už opravu nutně potřebuje. "Začíná to od schodů, jsou dřevěné a mají toho dost. Už před 30 lety se mluvilo o tom, že potřebují rekonstrukci a stále tam jsou," řekl Bažant. Rekonstrukce bude podle něj spočívat právě ve výměně dožilého dřevěného schodiště, které by měla nahradit ocelová konstrukce. "Budou se také měnit všechna okna, přespáruje se zdivo a udělá se nový ochoz," vyjmenoval.

Znovu bude podle Bažanta nutné přerovnat antény operátorů na ochozu rozhledny, aby nebránily turistům ve výhledu. "Je také potřeba vyměnit střešní plášť, protože tam teče," dodal. Práce by podle něj měly začít v příštím roce, hotovo bude až v roce následujícím. K výměně schodiště podle něj stavaři využijí duben či listopad, kdy je rozhledna pro turisty zavřená.
0 comments
add comment