Rekonstrukce náměstí v Třebíči má územní rozhodnutí

Publisher
ČTK
04.12.2019 13:45
Czech Republic

Třebíč

RAW

Třebíč – Mnoho let připravovaná rekonstrukce Karlova náměstí v Třebíči získala rozhodnutí o umístění stavby. Stavba by mohla začít na podzim příštího roku. V hrubých odhadech město počítá s investici okolo 100 milionů korun, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Irini Martakidisová.


"Jedná se o dlouhodobý záměr města, který nikdy nebyl realizován, toto je třetí pokus, nikdy před tím se nepovedlo získat územní rozhodnutí, až nyní," řekla Martakidisová.

Karlovo náměstí je podle ní velkorysým prostorem, kde ale dosloužily povrchy i inženýrské sítě pod nimi. "Revitalizací chceme odstranit nevhodné zásahy, zejména výškové rozdělení mezi plochami, obnovit společenské a reprezentační funkce náměstí a zlepšit pobytovou pohodu," dodala mluvčí. Projektová dokumentace radnici prozatím stála asi 1,5 milionu korun.

Návrh zpracoval brněnský Ateliér RAW, s. r. o. Bude pracovat i na dalším stupni projektové dokumentace. Viditelnou změnou budou nové povrchy chodníků, zřízení odpočinkových ploch u nových kašen, mobiliář, nové osvětlení i zeleň. Náměstí o ploše přes 23.000 čtverečních metrů má obkroužit nová alej 42 okrasných hrušní. Počítá se i s výsadbou pěti javorů, čtyři z nich budou u sousoší Cyrila a Metoděje, které náměstí dominuje.

Až na hlavní silnici procházející při severní straně náměstí, která bude asfaltová, bude náměstí dlážděné žulovou dlažbou. Počítá se i s využitím nynější dlažby, která je v současnosti pouze v centrální částí náměstí. Sjednocení povrchu má pomoci menší výškový rozdíl mezi vozovkou a chodníky. Obrubníky by neměly být vyšší než deset centimetrů. Dlažbu mají zpestřit bronzové desky s časovými mezníky v historii města.

Ke zklidnění dopravy přispěje nová organizace dopravy. Pro většinu aut už nebude náměstí průjezdné, vjezd i výjezd bude povolený jen Jejkovskou bránou na jeho východním konci. Jihlavskou bránu na opačné straně bude využívat jen městská hromadná doprava. Zvláštní režim bude platit pro zásobování a rezidenty. Pro výjezd z náměstí bude možné dál používat také Hasskovu a Přerovského ulici.

Přesný postup prací ještě nebyl stanovený, ale zřejmě se začne na severní, spodní straně náměstí. Práce mají trvat dva roky.

Novinkou na náměstí má být dvojice kašen. Jejich podoba ale není součástí návrhu zpracovaného brněnským ateliérem. Na kašnu, která má oživit západní část náměstí, už vypsalo město architektonickou soutěž. Zvítězila futuristická podoba levitujícího kruhu pražského ateliér H3T architekti s. r. o.
0 comments
add comment

Related articles