Pochybují klienti o důležitosti akustiky? Přesvědčte je s THE LAB

20.01.2023 11:40
Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Ecophon

V době zvyšujících se cen a inflace se víc než kdy jindy klade důraz na ekonomičnost. Děje se tak i v případě developerských projektů, u kterých v případě plánování či škrtů v rozpočtu často trpí jedna oblast. Akustika. Přitom právě ona je mimořádně důležitá. Má přímý dopad na produktivitu práce v kancelářích, ve zdravotnictví ovlivňuje rekonvalescenci pacientů a například ve školství schopnost žáků chápat učivo. Jak ale klientům vysvětlit a dokázat, že na akustice se nevyplácí šetřit? Pokud nevíte, dejte šanci online projektu THE LAB od společnosti Ecophon.

Projekt THE LAB si klade za cíl zábavnou formou přiblížit, proč je prostorová akustika důležitá. A jaké má na nás všechny (zásadní) dopady. Web je rozdělen do tří sekcí – Vyzkoušet, Prozkoumat, Experimentovat – a každá se věnuje akustice, jen z jiného úhlu pohledu.

VYZKOUŠET

V sekci Vyzkoušet je k dispozici celkem dvanáct videí, každé o délce okolo čtyřiceti sekund. Videa si kladou za cíl stručně a vtipně představit dvanáct klíčových jevů nebo termínů v akustice. "Klient tak získá časově nenáročnou formou přehled o základních i komplexnějších akustických pojmech a jevech. Mimo jiné zjistí, co je přesně zvuk, jak se měří i co jsou oktávová pásma nebo třepotavé ozvěny.

PROZKOUMAT

Sekce Prozkoumat se pro změnu věnuje výzkumu a konkrétním dopadům, které akustika má na naše tělo a mysl. Například klienty ze sektoru školství budou jistě zajímat výsledky studie, která prokázala, že průměrná hladina hluku ve třídě bez pohlcování zvuku je 64 dB, To samozřejmě velmi ztěžuje dosažení uspokojivé hodnoty, kterou je rozmezí 15-20 dB. Učitel je tedy nucen křičet tak hlasitě, jako sekačka na trávu (85 dB), aby ho bylo slyšet. "Není se pak čemu divit, že až 80 % učitelů trpí v důsledku hluku stresem, což má samozřejmě vliv na kvalitu výuky i jejich motivaci v oboru se- trvávat," vysvětluje Iveta Králová, Key Segments Manager ze společnosti Ecophon.

The lab je dalším inovačním nástrojem, který přichází po virtuální realitě, kterou si zákazníci Ecophonu mohou vyzkoušet v rámci edukativních seminářů.

EXPERIMENTOVAT

A dostáváme se k interaktivní části projektu THE LAB, protože v sekci Experimentovat se nachází akustický simulátor. V něm můžete stávajícím nebo potenciálním klientům představit specifická akustická prostředí, konkrétně kancelář, nemocnici nebo školní třídu. A díky audiozáznamům mohou klienti porovnávat, jak v daných prostorách zní mluvený projev. Mimo jiné uslyší, jak se liší srozumitelnost, ozvěna nebo doba dozvuku mluveného slova podle toho, zda je, či není místnost vybavena systémy na absorpci hluku.

"Málo lidí si uvědomuje, v jak hlučném prostředí dennodenně jíme, studujeme, nakupujeme, pracujeme, trávíme volno. A jak zásadně se liší optimální zvukové prostředí od toho nevyhovujícího. Lidé samozřejmě tuší, že rozdíl existuje, ale když jej skutečně slyší, často je šokuje, jak výrazný může být. Díky našemu projektu teď tento rozdíl mohou architekti nebo projektanti svým klientům přehrát z počítače, telefonu nebo tabletu například během pracovní schůzky," říká Iveta Králová.

Iveta Králová, Key Segments Manager ze společnosti Ecophon

LABORATOŘ JAKO NÁSTROJ

Právě otevřít oči (i uši) akustické změně například na školách, v kancelářích, v nemocnicích i jinde je hlavním cílem THE LAB.

"Drtivá většina lidí z řad klientů logicky nepůsobí v oboru akustiky. Nedokáže si představit praktické dopady neřešené akustiky, a neumí tak ani docenit nebo předvídat výhody, které její kvalitní řešení nabízí. A tak jsme na to šli přes nadsázku i praktické ukázky, abychom poskytli architektům i projektantům nástroj, který jim s vysvětlováním problematiky akustiky a její důležitosti pomůže," uzavírá Iveta Králová.