Ohlédnutí za čtvrtstoletím českých klikařů

23.11.2022 16:00
Material & Technology s.r.o. – M&T

Letošní rok se pro jediného českého výrobce designového dveřního a okenního kování M&T nese v jubilejním duchu – slaví totiž již 25 let od svého založení. Přes nelehké začátky se firmě pod vedením bratrů Ulichů podařilo zařadit mezi evropskou špičku v oboru, na čemž nese zásluhu nejen jejich neutuchající píle a ctižádost, ale především důraz na kvalitu a originální autorský design.

Ivo, Petr a Roman Ulichovi, foto: Zdroj M&T

Trh s dveřním a okenním kováním se v průběhu 25 let samozřejmě proměnil – dnes kliky nejsou vnímané pouze jako funkční prvek interiéru bez estetického aspektu, ale naopak jsou důležitým detailem podtrhující jeho tvář. Výrazné změny jsou znát zejména ve snaze minimalizovat funkční části klik – tedy jejich mechaniky, na čemž se výrobce M&T výrazně zasloužil. O tom, že inovace je jednou z jeho hlavních priorit, svědčí 154 registrovaných vzorů a patentů. Sortiment M&T čítá celkem 472 modelů klik a dohromady 5 460 kompletních výrobků čítající nejrůznější doplňky pro dveře a okna. Za jediný rok M&T vyprodukuje 125 000 kompletů klik a jejich kování naleznete na dveřích v 55 zemích světa. Pro výrobu klik M&T využívá dva základní kvalitní materiály – masivní mosaz a nerezovou ocel, a 15 vysoce kvalitních povrchových úprav.

Jak šel čas s M&T?

1997

• Ivo a Roman Ulichovi zakládají společnost M&T a zpočátku dováží kliky ze zahraničí, především z Turecka.

2000

• Roman Ulich začíná navrhovat vlastní autorský design klik. M&T zahajuje vlastní výrobu, a to kompletně v české produkci. Výroba je zprvu rozdělena mezi dílčí pracoviště soukromníků, v sídle M&T se produkty kompletují a balí. Záhy do společnosti vstupuje nejstarší z bratrů, Petr, který má na starosti výrobu a každodenní chod M&T.

2003

• M&T v rámci řady kování Design 2004 uvádí na trh kliku ENTERO, která o více než dva roky předznamená pozdější trend hranatých tvarů. Díky tomu se M&T v rámci ČR otevírají dveře ke všem prodejcům do té doby nabízejícím kování ze zahraničí.

2006

• Díky úspěchu kování řady Design 2006 na světovém veletrhu kování Practical World v Kolíně nad Rýnem se rodinná firma M&T zapisuje mezi respektované výrobce designového kování v Evropě.

2008

• M&T otevírá vlastní showroomy a prodejní sklady s úplnou nabídkou svých produktů v Praze, Brně, Plzni a Bratislavě. Následně přichází finanční a hospodářská krize, kterou M&T využívá k zapracování na vnitřních procesech a orientaci na zahraniční trhy.

2009

• M&T uvádí na trh kolekci kování Design 2009, v rámci které jsou představeny kliky MIMOLIMIT navržené designérkou Barborou Škorpilovou.

2011

• V rámci kolekce kování Design 2011 M&T představuje dveřní kliky MINI, které využívají nový konstrukční systém čtyř tlačných pružin s funkcí aktivního prokluzu. Ten umožnuje minimalizovat rozměry krycích rozet.

2012

• Na mezinárodním stavebním veletrhu MADE EXPO v Miláně zaznamenává velký ohlas nově uvedená kolekce kování M&T MINIMAL / MAXIMAL, která je unikátní řešením rozety nepřesahující obrys kliky.

2013

• M&T získává za kolekci kování MINIMAL / MAXIMAL prestižní mezinárodní ocenění RED DOT Design Award.
  • Začíná výstavba nové výrobní haly v Dobrušce – Manufaktury M&T.

2015

• Manufaktura je plně uvedena do provozu a přispívá ke zkvalitnění procesů celé výroby.
  • M&T vyhrává tři roky trvající soudní spor se zahraniční firmou kopírující autorský design několika modelů klik M&T.

2017

• V rámci kolekce kování Design 2017 M&T představuje dvě nová řešení rozet – magnetické a zapuštěné.
  • K dvacetiletému výročí společnosti představuje M&T unikátní svítící kliku MINIMAL BLACK MATT 20 YEARS LIGHT.

2018

• M&T uvádí na trh kolekci kování Design 2018, která zahrnuje dva atypické modely – ROCKSOR podle návrhu Ing. arch. Stanislava Fialy, a INDUSTRY SQUELETTE.

2019

• Na 21. ročníku Designbloku M&T představuje inovativní systém MAGNETIC pro ovládání dveří bez kliky, bez zámku i bez elektroniky a získává hlavní cenu v kategorii Nejlepší novinka výrobce.

2020

• Systém ovládání dveří MAGNETIC v kombinaci s madly YES! a KONZERVA 220 přináší M&T dvě, potažmo tři prestižní mezinárodní ocenění – Double RED DOT Design Award za varianty s madlem YES! a KONZERVA 220, a Good Design Award udělované v Austrálii.

2021

• Společnost M&T je za systém MAGNETIC nominována na ocenění Czech Grand Design v kategorii Výrobce roku.
  • M&T představuje dvě novinky – kování UP & DOWN navržené designérským duem Herrmann & Coufal a kliku MINIMAL 2.0 s integrovaným WC / koupelnovým zámkem.

2022

• Kování UP & DOWN vyrobené ve spolupráci s designérským duem Herrmann & Coufal přináší M&T nominaci na cenu Czech Grand Design v kategorii Výrobce roku.
  • M&T slaví 25 let od založení. K tomuto výročí si firma „nadělila“ změnu právní formy ze společnosti s ručením omezeným na akciovou společnost a vstup na pražskou burzu.