Jak na tisk projektové dokumentace

10.12.2019 10:00
V podstatě každá projekční firma řeší čas od času situaci, kdy je nutné vytisknout větší množství projektové dokumentace. Jakým způsobem toto nejlépe vyřešit? Realizovat tisk na vlastním zařízení, nebo si jej nechat zpracovat? Jak připravit data a barevnost, aby byly náklady co nejnižší? Jak toto vnímá největší poskytovatel tiskových služeb pro projekční sektor, společnost Copy General?

Co je dnes již naprostý standard

V dnešní době již neplatí mýty o drahém barevném tisku výkresů. Projektanti tedy již nejsou nuceni si barevné výkresy tisknout, ořezávat a skládat sami, aby uspořili náklady. Tráví-li architekti na místo projektování svůj čas tiskem, je to v dnešní době neskutečně drahá záležitost.
Je v dnešní době normální tisknout veškerou dokumentaci na stavbu barevně? Není to plýtvání?
V Copy General začali vnímat měnící se trend zhruba před 4 lety. V té době se tisklo minimálně 70% všech výkresů černobíle, nicméně řada projekčních ateliérů chtěla mít své projekty tištěné v barvě. Něco bylo ovlivněno i legislativou. To byl impuls pro změnu. Kompletní výměna technologií umožnila zcela nový pohled na tisk projektové dokumentace. V dnešní době činí podíl černobílého tisku do 10% z celkového ročního objemu přes 650 tisíc m². Na barevný tisk výkresové dokumentace přešla i řada statiků a dokonce i větší strojírenské celky.

Nyní se pojďme vrátit k otázce výše. Odpověď je ANO, barevné tisky jsou dnes již standard a díky novým možnostem to znamená i finanční úsporu.

Moderní technologie HP PageWide XL jsou 4x rychlejší než původní laserové technologie, jsou vybavené online skládačkami výkresů a speciálním softwarem pro zpracování dat. Díky tomu se můžete spolehnout, že vaše projekty budou vždy včas a korektně zpracované. Navíc díky barvě v lepší kvalitě než tomu bylo v minulosti. Tyto stroje jsou navíc v porovnání se starými laserovými stroji mnohem šetrnější k životnímu prostředí a to jak na úrovni spotřebního materiálu, tak na spotřebě energie.

Například v Copy General přidají k tiskům i speciální aplikaci, která vás online propojí s tiskovými středisky. Máte tak absolutní kontrolu nad svými projekty i náklady a stačí vám k tomu prakticky jen telefon připojený na web.