Rekonstrukce a přestavba mlýna na bydlení

Rekonstrukce a přestavba mlýna na bydlení
Realizace:2014-17
Užitná plocha:241 m2
Zastavěná plocha:147 m2
Plocha pozemku:4732 m2


Vdechnutí nového života

Již od prvního setkání s majiteli bylo jasné zadání, jaké má jejich budoucí bydlení splňovat požadavky: "Má být neotřelé a přitom neokázalé". Tento jasný popis odrážel životní postoj a charisma pokorného manželského páru. Na začátku spolupráce ještě nikdo z nás nevěděl, že na konci bude vdechnutí nového života domu, který bude vznikat úžasnou spoluprací. Byly jsme teprve na začátku hledání vhodného místa, kde by měl dům stát. Přání bydlení na samotě splnil svou polohou a geniem loci prastarý mlýn u zaniklého rybníku. Po první návštěvě bylo rozhodnuto: "Tady a v tomto domě; nebude se stavět, ale rekonstruovat."

Stáří mlýn poznamenalo. Léta bez péče, vlhkost a nevhodná dispozice vedla k radikálnímu řešení. Na místo "plastické operace" razantní "transplantace". Nikoli povrchní omlazení, ale ozdravení všech zásadních konstrukcí tak, aby se nevytratilo kouzlo staletí.

Hlavním úkolem bylo do útrob domu dostat vzduch a světlo. Nikdo si ale nepřál narušit štít, proto jsme "amputovali část trupu". V původním objemu stavby tak vzniklo patio, kudy do interiéru přes prosklený "řez domem" vniklo slunce. Hlavní štít se obnažil z obou stran a proudění čerstvého vzduchu jej zbavilo věčné vlhkosti, které by se s obnovením rybníka znásobilo.

Stávající krov se rozebral, zrenovoval a vrátil zpět do původní polohy. Z obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou je možné se stále pohledem na práci předků kochat; prostor je otevřen zrušením stropu přes dvě patra.

Vstup do mlýna zůstal na původním místě. Jen lávka, která již nešla zrenovovat, se obnovila pomocí současných materiálů. Žárově pozinkované nosníky a pororošty plní dobře svoji funkci. Mlýnské kolo bylo vyrobeno tradičním řemeslným způsobem. Celé přízemí včetně patia je dlážděné čedičovou dlažbou. Pečlivým způsobem jsme takto postupně obnovili nebo vyměnili jednotlivé části mlýna tak, abychom splnili vytýčený cíl, nevzít domu krásu stáří.

Obrazně přirovnáme naši práci architektů a všech spolupracujících řemeslníků k lékařům, které své pacienty léčí. Stejně jako v jejich v práci je nutné k uzdravení víc. Tím vdechnutím života, tím uzdravením bylo zabydlení novými majiteli. Dům nalezl znovu svoji funkci, smysl života domu. Dům se rekonstrukcí nestal exponátem do skanzenu, ale domem, ve kterém se žije.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Poněkud nesmyslná zeď před oknem
Omasta
06.12.18 01:19
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Stempel & Tesar architekti