Přízemní rodinný dům

Přízemní rodinný dům
Realizace:2015-17
Užitná plocha:115 m2
Zastavěná plocha:234 m2
Plocha pozemku:840 m2


Parcela v centru Milovic, obklopená lesoparkem u klidné cesty, evokovala atmosféru lesního pozemku, o kterou jsme nechtěli novostavbou domu přijít. Tento první zásadní předpoklad následovala řada požadavků a místních regulativ, jež nakonec vyprofilovaly dům do výsledné podoby. Majitelům, jsme se díky jejich jasné formulaci svých přání, trefili do představ o vysněném domově první variantou.

Dům musel být jednopodlažní a bezbariérový. Hlavní obytný prostor měl být vzdušný a napojený bezprostředně na zahradu s bazénem. Ložnicová část měla mít šatnu, dvě koupelny a pokoj pro děti a vnoučata. Pro auto stačilo kryté stání, důležitý byl však sklad přístupný přímo zvenčí. Materiály přírodní, které zapadnou na místo.

Místní regulace povolovala pouze šikmou střechu, včetně mírného sklonu kolem 30 stupňů. To nakonec určilo základní proporce domu včetně jeho konstrukce. Na jednoduché zděné stavbě jsou uloženy sbíjené vazníky. Tvar střechy se propsal i do interiéru, kde stropy místností kopírují sklon vazníků. To celému interiéru, společně s otevřením na zahradu, dodává nezaměnitelný charakter. K dominantnímu modřínu na fasádě byly zvoleny kontrastní antracitové okenní rámy hliníkových oken a antracitová plechová střecha. Vše jsme navrhovali tak, aby dům splynul s okolními vzrostlými stromy.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Gratulace autorům
Martin
22.10.18 02:24
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Stempel & Tesar architekti