Lineární dům

Lineární dům
Realizace:2009
Plocha pozemku:64750 m2


Lineární dům se nachází na šestnáctiakrové (cca 6,5 hektaru) farmě na ostrově Salt Spring ležícím v průlivu Strait of Georgia mezi ostrovem Vancouver a kanadskou pevninou Britská Kolumbie. Pozemek od východu na západ rozděluje dlouhá řada vzrostlých stromů jedle douglasky. Místo se od jihu na sever mírně svažuje. Na jižní polovině se nachází ovocný sad a severní polovinu tvoří louka. Na pozemku se nacházela chata, která však byla prodána a přemístěna na sousední pozemek. Další původní objekty jako stodola, garáž a dílna zůstaly stát na pozemku.
Alej jedlí douglasky je nezvykle umístěná uprostřed pozemku a rozděluje celou farmu. Stromy jsou staré, košaté, s hrubými kmeny a větrem ošlehanými korunami. Přitahují vaši pozornost a nutí uvědomit si, jak dlouho tu rostou. Myšlenka umístit nový dům v uctivé blízkosti těchto stromů byla velice intuitivní a přišla téměř okamžitě. Nový dům se vešel do úzkého prostoru mezi jedlemi na severní straně a ovocným sadem z jihu.
Rozkládá se na dálku 276 stop (84 metrů) podél jedlové aleje. Strana domu obrácená k jedlím má výhled na vodní hladinu. Stranu domu obrácenou do sadu lemuje krytý chodník. Sad byl doplněn dalšími ovocnými stromy, aby byl posílen rozdíl mezi kulturní krajinou ovocných stromů na jihu a původními jedlemi ležícími severně od nového domu. Zvenku si nelze nikdy o domě udělat ucelenou představu.
Výsledkem je tajemný tvar domu ukrývající se za stromy z obou stran. V mezeře mezi stromy je přerušen také dům na hlavní obydlí a pokoje pro hosty. Vnější části domu (stěny, podhledy, okenice a parapety) jsou obloženy uhlíkově zbarvenými vláknocementrovými deskami, které činí dům při pohledu skrze tmavé jedlové jehličí dům téměř neviditelný. Světlý interiér tvoří translucentní akrylátové panely. Aby se minimalizovalo řezání, je projekt koncipován v modulu těchto průsvitných desek. Více než čtyřicet pevně zasklených i otvíravých akrylátových světlíků přináší během dne sluneční světlo do střešní a stěnové konstrukce, což způsobuje, že vnitřní obložení stěn i stropů lehce a nepravidelně září. V noci pak zářivky namontované ve světlících promění celý interiér ve světelnou plochu. Jednotlivé funkční zóny jsou definovány vložením železobetonového krbového tělesa a vestavěných dřevěných skříní. Pod střechou vykonzolovanou na obou koncích 28 stop (8,5 m) se nachází velké prosklené otvory dlouhé až 78 stop (23,8 m). Střešní konstrukci tvoří 6 stop (1,8 m) vysoké lepené dřevěné trámy. Na těchto nosnících jsou zavěšeny posuvné hliníkové prosklené výplně. Panely jsou zcela zasouvací, takže se dům může během krásného počasí na ostrově Salt Spring proměnit ve vzdušný pavilon, který nabízí více přístřeší než 'běžný' dům.
Patkau Architects
0 komentářů
přidat komentář