Roudnice hledá firmu, která opraví sladovnu barokního pivovaru

Vložil
ČTK
14.07.2016 10:05
Roudnice nad Labem (Litoměřicko) - Roudnice nad Labem chce zpřístupnit barokní sladovnu místního bývalého pivovaru. Hledá nyní stavební firmu, která prostor opraví. Sladovna by měla sloužit k pořádání koncertů či výstav, sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Klára Kolorosová.


"Prvním krokem, který schválili roudničtí zastupitelé, je vyklizení prostoru sladovny a následně sklepů. Provedena bude též kontrola fungujících odvodňovacích kanálů pod pivovarem,"
uvedl k současnému stavu objektu člen komise pro záchranu pivovaru Ondřej Krajník.

Kromě úpravy sladovny musí vybraná stavební firma zajistit také pivovarský komín, kterému hrozí zřícení. Ve sladovně by se mohly konat různé kulturní akce. Ta první by se podle mluvčí mohla uskutečnit v září.

Vlastníkem barokního pivovaru se město znovu stalo na jaře 2012, kdy jej odkoupilo od amerického investora. Chráněnou památku od Roudnice získal v roce 1996, z plánů na její využití ale sešlo a areál chátral. "O budoucím využití budovy má komise pro jeho záchranu jasno. Základem by měl být nový multifunkční kulturní sál pro zhruba 400 návštěvníků, který nyní v Roudnici nad Labem zoufale chybí," uvedla mluvčí.

Pivovar v 90. letech 17. století budoval italský stavitel Antonio Porta. Od 60. let minulého století, kdy ukončila provoz tamní sodovkárna, je areál opuštěný.
0 komentářů
přidat komentář

Související články