Hradecké muzeum po opravě za 100 mil. Kč otevře 1. listopadu

Vložil
ČTK
08.10.2019 20:40
Hradec Králové

Jan Kotěra


Hradec Králové - Secesní budova Muzea východních Čech (MVČ) v Hradci Králové se po opravě a dvouletém uzavření 1. listopadu opět otevře veřejnosti. Muzeum návštěvníkům nabídne pět výstav. Novinkou bude návštěvnický okruh vedoucí na střešní terasu s vyhlídkou na město. Rozšířený a zmodernizovaný bude muzejní obchod. ČTK o tom dnes informovala mluvčí muzea Veronika Hepnarová. Opravy muzea, které je národní kulturní památkou, začaly loni v květnu a stály přes 100 milionů korun.


Tématem hlavní výstavy nazvané Okolo Hradce aneb Hradečáci na kole bude cyklistika v Hradci Králové. "Návštěvníci se mohou těšit nejen na unikátní velocipedy, které lidé v průběhu historie jízdního kola vynalezli, ale především na období první republiky, kdy se jízdní kolo stalo neodmyslitelnou součástí téměř každé hradecké rodiny," uvedla Hepnarová. Výstava také představí místní výrobce a prodejce kol, mechaniky a živnostníky, kteří se bicyklům před desítkami let věnovali.

Období revoluce v roce 1989 v Hradci Králové připomene výstava KDO, když ne my, KDY, když ne teď. K vidění na ní budou fotografie a dobové dokumenty z Hradce Králové a dalších měst Královéhradeckého kraje.

Na výstavě Tajemství ptačí sekery muzeum představí stříbrem zdobenou sekeru bradatici z 9. století. "Jedná se o artefakt, který nemá ve střední Evropě obdoby. Ojedinělá je především výzdoba v podobě letících ptáčků," uvedla mluvčí.

Výstava Příroda z depozitářů připomene letošní 80. výročí otevření Přírodovědeckého muzea Zemědělského ústavu v Hradci Králové. Návštěvníkům umožní nahlédnout do dobových instalací tehdejšího muzea. Výstava ukáže výběr z původních kolekcí přírodnin, například ulity a lastury mořských měkkýšů, exotický hmyz, herbáře, nálezy fosilií.

Dějiny odboje v Hradci Králové přiblíží výstava Operace Barium - 2. světová válka a Královéhradecko. Součástí výstavy bude expozice předmětů spojených s československými paraskupinami vysílanými z Británie k operacím v protektorátu.

Muzejní expozice, která zabere dvě patra a jejíž základ mají tvořit architektonické prvky města, zatím hotová není. Radnici se zatím nepodařilo sehnat firmu, která by expozici za odhadovaných 15 milionů korun vytvořila. Do první soutěže, zahájené v lednu, přišla jediná nabídka, ale s vysokou cenou. Město soutěž zrušilo. Do druhé soutěže vyhlášené v dubnu se žádná firma nepřihlásila. Minulý týden město zahájilo tržní konzultace, po jejichž skončení by chtělo vypsat třetí tendr.

Při rekonstrukci stavbaři opravili plochy před budovou, vyměnili okna, budova má novou fasádu, barevně odpovídá původní. Před muzeem odborníci zrestaurovali kašnu a obnovili dvě sedmimetrové sochy v průčelí budovy

Majitelem budovy a investorem opravy a expozice je město, zřizovatelem Muzea východních Čech je Královéhradecký kraj. Muzejní budova vznikla podle návrhu architekta Jana Kotěry v letech 1909 až 1912. Národní kulturní památkou bylo muzeum prohlášeno v roce 1995.
0 komentářů
přidat komentář

Související články