Turniket jako designový prvek

Realizace: The Flow Building, Václavské náměstí 47, Praha

15.09.2020 19:20
COMINFO, a.s.

Dávno pryč je doba, kdy slovo turniket označovalo jen nerezový tříramenný výrobek, který se svým vzhledem v podstatě nehodil do žádného prostoru. Postupem času se situace změnila a dnes turniket nepředstavuje jen funkční prvek, ale plní i úlohu designového doplňku. Změnil se jeho tvar i způsob, jakým se jím prochází. Nerez ocel nahradily jiné materiály či barevná povrchová úprava, namísto "tripodového" madla se instaluje skleněné křídlo. Čerstvým příkladem takto řešeného vstupu do komerčních prostor jsou turnikety instalované v nově postavené budově na Václavském náměstí v Praze – The Flow Building. V tomto projektu se opět podařilo skloubit funkčnost s požadavky na design, který by nenarušil vzhled a celkovou architektonickou koncepci recepce.

První dotaz, zda by naše společnost dokázala dodat turnikety se specifickou úpravou, nezněl nijak neobvykle – ze strany architektonických kanceláří se s konkrétními požadavky setkáváme běžně a snažíme se jim vyhovět, pokud to konstrukce turniketu dovolí. Protože si turnikety sami navrhujeme a vyrábíme, nabízíme zákazníkům možnost výběru specifické povrchové úpravy nebo integraci různých zařízení do těla turniketu. Pro projekt VN47 jsme od architektů dostali velmi specifické zadání, z něhož byli naši konstruktéři zpočátku poněkud nesví. Postupně se však začala utvářet konkrétní představa, jak by turnikety měly vypadat. Zde musím poděkovat architektonické kanceláři, která nás vedla správným směrem a zároveň nás dokázala pochopit v situacích, kdy požadavkům s návazností na vnitřní konstrukce turniketu nebylo možné stoprocentně vyhovět. Po jednání s investorem nakonec ze tří navrhovaných možností vyhrála varianta turniketu, jež vhodně "zapadla" do celkového designu vstupní lobby této budovy.

Spojení mosazi a oceli

Materiály použité na opláštění turniketů byly vybrány na základě požadavků investora a architektů: patinovaná mosaz – z níž jsou v celé budově zhotovena například velká čísla jednotlivých pater – byla aplikována na horní, přední a zadní panel turniketu. Na boční panely byla použita patinovaná speciální ocel, kterou bychom našli třeba na vnitřních stěnách všech výtahů v budově. Kombinace těchto materiálů vytváří velmi příjemný kontrast barev a zároveň turnikety souzní s okolním prostorem. Patina na použitých materiálech je rozpoznatelná až při pohledu zblízka – tento efekt tedy dokáže sám o sobě zaujmout a jistě i překvapí. Vypořádat se s použitými materiály nebylo z konstrukčního hlediska jednoduché a bylo zapotřebí znát poloměr ohybu materiálů, tloušťku použitých plechů a další detaily. Materiál na opláštění turniketů dodaly dvě různé společnosti, jimž lze jedině poděkovat za jejich spolupráci a přístup k realizaci tohoto projektu.

Funkční prvky

Vedle zpracování speciálních materiálů pro opláštění turniketů jsme standardně vyhověli i požadavku investora na zabudování čtečky bezkontaktních karet. Také jsme vyřešili stále častější požadavek na zabudování systému, jenž automaticky přivolá výtah (zde konkrétně Schindler Port). Vstupující osobě se tak po přiložení karty zobrazí na displeji v horním panelu turniketu pokyn, do kterého výtahu má nastoupit. Přední panely turniketů byly navíc opatřeny LCD displeji s naváděcí šipkou, jež vstupující osoby směruje do daného průchodu. Jako designový i funkční prvek bylo instalováno osvětlení křídel turniketu, jehož zbarvení jasně signalizuje, zda je dané osobě povolen vstup. Při průchodu svítí křídla zeleně, naopak při nepovoleném pokusu o vstup červeně. Pro stand-by mód neboli pohotovostní režim je nastavena barva bílá, která příjemně osvětluje prostor mezi turnikety.

Motorová branka s tělem z nerezové oceli doplňuje turnikety o široký průchod. Sloupek branky i její skleněné křídlo byly umístěny ve stejné výšce jako těla turniketů. Celá vstupní sestava je tak z hlediska výšky instalovaných prvků v jedné linii. Pro ovládání branky byly zvoleny stejné čtečky karet, jaké jsou instalovány na turniketech. Pro instalaci čteček karet se výhodně využilo tělo nejbližšího turniketu a čtečky se zabudovaly do horní části bočního panelu tohoto turniketu. Branku lze samozřejmě ovládat i z recepce.

Poděkování

Byl to velmi zajímavý projekt. Představa investora se díky práci architektů promítla i do technického zadání. Pak už "jen" stačilo celý projekt realizovat. Věříme, že jsme splnili očekávání. Závěrem bych rád poděkoval investorovi i architektonické kanceláři, že nám dali šanci se na tomto speciálním projektu podílet. Společným úsilím se podařilo vytvořit dílo, které je, troufám si říct, z hlediska použitých materiálů velmi ojedinělé, a to nejen na území České republiky.

Kontakt:
obchod@cominfo.cz