Textilie pro minimální zatížení zelené střechy

14.01.2021 12:50
RETEX a.s.

zelená střecha

Administrativní budovy, školy, skladové a výrobní haly, ale i autobusové zastávky, pergoly či garážová stání. To jsou příklady objektů, které lze zatížit jen minimálně. Díky jedinečnému materiálu ENVIRET SH, jejž vyvinula technologická společnost RETEX z Moravského Krumlova, je však možné i tyto stavby pokrýt zelenou střechou.

ENVIRET SH je pěstební a hydroakumulační deska, která je určena zejména pro lehké extenzivní zelené střechy s minimální výškou substrátu. Výhodou tohoto materiálu je, že ho lze použít na velké plochy. Architekti a projektanti tak mohou tuto textilii bez obav zvolit pro velké zelené střechy například administrativních budov či rozměrných hal. Materiál však najde uplatnění i u menších ploch, tedy u rodinných domů, pergol a garáží, stejně jako u komunálních objektů, jako jsou tramvajové či autobusové zastávky. ENVIRET SH lze navíc využít i k ozeleňování městských a obecních ploch, například tramvajových pásů.

Pěstební deska z recyklovaného oblečení

Nový materiál je produktem takzvané cirkulární nebo také oběhové ekonomiky, pro kterou je charakteristická recyklace a minimalizace zbytkových odpadů. Pěstební a hydroakumulační deska ENVIRET je z 80 procent vyrobena z recyklovaného textilu ze syntetických vláken – především ze secondhandových svetrů a mikin. Použité oblečení pochází převážně z České republiky a společnost RETEX pro jeho zpracování využívá svoji novou trhací linku. Díky této moderní technologii dosahuje ENVIRET SH velmi vysoké retence vody. V současnosti probíhá registrace materiálu jako střešního substrátu v Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském v Praze.

Zvládne i minimum substrátu

Pro návrhy zelených střech i další aplikace budou k dispozici skladby se třemi centimetry substrátu s výsevem z takzvaných řízků, nebo dokonce s rozchodníkovými koberci se dvěma centimetry substrátu či bez substrátu. Materiál je vyráběn a dodáván ve formě desky (120 × 60 cm), volitelně může být dodán také v rolích.

ENVIRET vzniká ve třech variantách tlouštěk
a plošných hmotností:
10 mm / 1000 g
20 mm / 2000 g
30 mm / 3000 g

Firma RETEX, která vznikla v roce 1950, se vedle materiálů pro zelené střechy soustřeďuje na dodávky netkaných textilií pro automobilový průmysl či stavebnictví. Nabízí také specializované tepelně-akustickoizolační materiály pro hromadnou dopravu (vlaky, autobusy a tramvaje) či bílou techniku (pračky, myčky, sušičky).