Technologie Rigips pro řešení uceleného systému zabezpečených prostor získala Bronzovou cenu České stavební akademie

23.06.2009 00:05
Technologie Rigips pro řešení uceleného systému zabezpečených prostor systémem suché výstavby získala Bronzovou cenu České stavební akademie. Ocenění získala na půdě Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství při slavnostním vyhlášení výsledků soutěže Stavební výrobek – technologie roku 2008, která byla vypsána pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva dopravy, Ministerstva životního prostředí spolu s dalšími spoluvypisovateli.

Společnost Rigips nabízí komplexní řešení zabezpečených prostor systémem suché výstavby nejen v novostavbách, ale i v rekonstrukcích budov, které jsou tak chráněny proti vloupání či násilnému vniknutí.
Celé zabezpečené prostory, např. byty, kanceláře, apartmány, části hotelů, pojišťoven, bank atd., jsou vytvořeny kombinací bezpečnostních příček, předstěn, mezistropu a uvnitř přepažovány hybridními konstrukcemi Duragips.
Bezpečnostní konstrukce ze sádrokartonu či v kombinaci se sádrovláknitými deskami jsou navrženy a odzkoušeny podle normy ČSN P ENV 1627, certifikovány autorizovanou zkušebnou a zatříděné do skupiny BT3, tj. použití pro chráněné prostory. Bezpečnostní konstrukce Rigips svým charakterem splňují pravidla pojišťovacích podmínek a jsou plnohodnotným a ověřeným řešením pro výstavbu těchto prostor.

Bezpečnostní sádrokartonové konstrukce jsou tvořeny standardními systémovými ocelovými profily a opláštěny sádrokartonovými deskami. K zajištění dostatečné bezpečnosti slouží přidání 1 nebo 2 vrstev ocelového pozinkovaného plechu. V dutinách bezpečnostních konstrukcí je vložena minerální izolace, zajišťující hlavně optimální funkci z hlediska akustické izolace (např. vzduchová neprůzvučnost příčky SK14 /BT3/ číslo 3.40.05 B3 na jednoduché konstrukci z profilů CW činí Rw = 61 dB). Taková bezpečnostní příčka při tloušťce pouhých 127 mm je vhodná jako příčka mezibytová nejen s ohledem na bezpečnost proti neoprávněnému vniknutí (pojistitelnost bytu), ale vyhovuje i předepsaným nárokům na zvukovou izolaci mezi sousedícími byty.

Tato konstrukce obstála nejen při měření vzduchové neprůzvučnosti v laboratorních podmínkách, ale prokazatelně vyhověla i při konkrétních měřeních na dokončených stavbách.

Bezpečnostní příčky Duragips vznikají kombinací sádrokartonových a sádrovláknitých desek v plášti s přidanou vrstvou ocelového plechu. Výhodou je dosažení vyšší odolnosti při zatížení rázem než při použití jen sádrokartonových desek. Odtud pramení menší riziko proražení nebo mechanického poškození v exponovaných oblastech. Při relativně nižší plošné hmotnosti vykazují stěny vyšší hodnoty vzduchové neprůzvučnosti než tradiční zděné konstrukce. Tyto stěny mají také vysokou únosnost, snadnější kotvení zavěšovaných břemen a dosahují požární odolnosti až 90 minut.
Kombinované stěny Duragips vyřeší i případy, kdy investorům z různých důvodů vadí „dutý“ zvuk při poklepu na povrch obvyklých sádrokartonových konstrukcí, protože prostě již takto nezní.

Porota soutěže Stavební výrobek – technologie roku 2008 hodnotila především vysokou technickou úroveň, uživatelský a ekologický přínos, inovativní přístup a využití produktů při realizaci staveb.
Technologie Rigips pro řešení uceleného systému zabezpečených prostor je svými technickými a ekonomickými parametry zcela splnila:
  • nízká hmotnost  (49 – 66 kg/m²),
  • rychlý postup výstavby (bez mokrých procesů),
  • systémové certifikované řešení (bezpečnostní třída BT3),
  • minimální tloušťka (od 126 mm, tj. zvětšení užitné plochy místností),
  • požární odolnost  (EI 60 – EI 90),
  • vysoké hodnoty zvukové izolace (normová hodnota 52 dB pro mezibytovou příčku již při tloušťce 126 mm),
  • vysoká lokální únosnost, snadnější kotvení, možnost zavěšování těžkých břemen (např. kuchyňské linky),
  • možnost vytvoření chráněného prostoru uvnitř halových objektů,
  • ekonomicky efektivní řešení.

Bezpečnostní příčka Duragips (mezibytová příčka)
Realizace: 5* luxusní Buddha-Bar Hotel, Praha 1

O společnosti Rigips, s.r.o.
Společnost Rigips je významný výrobce a dodavatel sádrokartonových systémů, polystyrenových izolací a sádrových omítek a malířských stěrek Rimano.  V České republice má více než patnáctiletou tradici. Ve svých 3 výrobních závodech vyrábí produkty nejvyšší světové kvality, srovnatelné s předními evropskými výrobci, a splňuje nové normy zaváděné v EU. Díky své příslušnosti ke koncernu Saint-Gobain, který ročně vyčleňuje cca 345 mil. EUR na výzkum a vývoj, využívá společnost Rigips know-how z celého světa. Společnost Rigips je certifikována pro systém managementu jakosti dle EN ISO 9001:2000.
www.rigips.cz

O společnosti Saint-Gobain
Koncern Saint-Gobain je evropský a světový lídr ve všech svých obchodních odvětvích, patří do první stovky světových průmyslových korporací. Koncern má 5 hlavních divizí  - stavební materiály, sklo, obalové materiály, speciální High–Tech materiály, distribuční řetězce. Počátky společnosti Saint-Gobain spadají do Francie 17. století, půldruhého století nato překračuje Saint-Gobain hranice Francie. Dnes již působí ve více než 50 zemích světa, ve kterých sdružuje 1 200 společností a zaměstnává více než 200 000 lidí 70 národností.