1020 žadatelů získá z programu Zelená úsporám 200 milionů

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
01.10.2009 21:25
Plzeň

Plzeň - Celkem 1020 žádostí přišlo dosud do programu Zelená úsporám. Oproti letošnímu prvnímu měsíci červenci stoupl počet žádostí v září o  450 procent. Žadatelé tak získají od státu téměř 200 milionů korun, které generují investice za zhruba 450 milionů Kč. Na veletrhu realitních, stavebních a investičních příležitostí Finpex to ČTK řekla Irena Plocková ze Státního fondu životního prostředí.
    "Dalších 200 žádostí je rozpracovaných a dalších 200 na cestě," dodala. Téměř tři čtvrtiny dosavadních žadatelů chtěli peníze na zateplování rodinných domků, další na solární panely na ohřev vody, na tepelná čerpadla a nejméně na kotle na biomasu.
    "Nejvíce podpory směřuje zatím do Moravskoslezského kraje, dále do severních Čech a třetí je Praha," uvedla Plocková. Podle ní SFŽP stíhá žádosti administrovat. Pomalý rozběh byl podle ní zaviněn problémy s informačním systémem. Za první měsíc červenec získalo 107 žadatelů 17 milionů korun podpory.
    Od 1. září začal fond přijímat žádosti na zateplování bytových panelových domů, těch jsou zatím jednotky. Obce mohou žádat pouze v případě bytových domů, které vlastní. SFŽP zatím od radnic eviduje málo požadavků, protože obce podle Plockové disponují stále menším počtem bytů. Na zateplení škol nemohou žádat municipality z programu Zelená úsporám, ale musí využít operační program Životní prostředí.
    Na program Zelená úsporám, ze kterého žadatelé získávají 40 procent podpory na náklady akcí, bude letos vyčleněno minimálně deset miliard korun. "Netrpíme nouzí, zdroje jsou připravené," dodala Plocková.
    Ve středu podepsal ministr životního prostředí Ladislav Miko dohodu na prodeji 20 milionů emisních kreditů na oxid uhličitý, z nichž se program financuje. Už na jaře takto stát prodal 40 milionů tun oxidu uhličitého.
0 komentářů
přidat komentář

Související články