Praha začne v červenci stavět parkovací dům na Černém Mostě

Publisher
ČTK
01.06.2020 20:25

Praha - Hlavní město začne v červenci stavět P+R parkovací dům na Černém Mostě s kapacitou 880 míst. Přípravné práce začaly, hotovo by mělo být příští rok a první vozidla by měla v domě zaparkovat začátkem roku 2022. Novináře o tom dnes informoval mluvčí Prahy Vít Hofman. Pro magistrát dům postaví za 498,8 milionu korun bez DPH firmy BAK stavební společnost a Metrostav. Město plánuje stavbu i dalších podobných parkovišť. Praha má dlouhodobě potíže s nedostatkem míst na záchytných parkovištích.


Účelem parkovišť P+R je ulevit dopravě v centru města tím, že dojíždějící nechají auto na periferii a dále pokračují hromadnou dopravou. Nyní jich je v metropoli asi 20, umístěna jsou u stanic metra, autobusů, tramvají nebo vlaků. Nedostatek těchto parkovišť je často připomínaným problémem pražské dopravy. Politici o nich často mluví, za poslední roky jich ale vzniklo minimum, naposledy bylo na konci loňského roku otevřeno P+R parkoviště Běchovice-střed.

Třípatrový dům na Černém Mostě vznikne na ploše u Chlumecké ulice nad stávajícím P+R podzemním parkovištěm pro 300 aut, které zůstane zachováno. Od parkoviště řidiči budou moci dojít na nedalekou stanici metra B.

Město podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) připravuje další parkoviště. "V roce 2020 otevřeme P+R Lipence, Hostivař 3 a Lednická Kyje, což je minimálně dalších 200 parkovacích míst," uvedl. Magistrát také nedávno získal stavební povolení pro stavbu dalšího parkovacího domu v Petržílkově ulici v Praze 13. Jeho kapacita bude 360 míst, z nichž část bude sloužit místním obyvatelům a část jako záchytné parkoviště P+R. Náklady jsou odhadnuty na 278 milionů korun bez DPH a dokončen má být do poloviny roku 2022.

Kromě toho magistrát plánuje stavbu dalších parkovacích domů, se kterými by se však mělo začít až v roce 2022. Má jít o dům u stanice metra Depo Hostivař pro 649 aut, P+R na Opatově s kapacitou 498 míst, podzemní a nadzemní objekt na Zličíně s 450 a 688 parkovacími místy a dům v Tobrucké ulici v Praze 6 pro 380 vozidel. Poslední parkovací dům je součástí projektu dopravního terminálu u Smíchovského nádraží a vejít by se do něj mělo 1000 aut.
0 comments
add comment

Related articles