IKEM otevřel nový pavilon pro vědu a výzkum za 98 milionů

Publisher
ČTK
19.03.2014 21:30
Czech Republic

Prague

Praha - Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) otevřel nový pavilon pro vědu a výzkum tzv. Elipsu. Nákladem 98 milionů korun vzniklo za 18 měsíců jedno z nejmodernějších evropských pracovišť pro lékaře a vědce s laboratořemi a zázemím pro výzkum v oblasti nemocí srdce a cév, transplantací, diabetologie a poruch metabolismu. Stavbu představil novinářům ředitel IKEM Aleš Herman.
    "Výsledky Centra experimentální medicíny budou využity pro účinnější prevenci a léčbu v oblasti chorob krevního oběhu, metabolických poruch spojených s diabetem i pro další zlepšení programu transplantací v IKEM," řekl při slavnostním otevření přednosta centra profesor Luděk Červenka.
    Značnou část "Elipsy" obsadí skupina zabývající se transplantacemi Langerhansových ostrůvků. Její snahou je zdokonalit postup tak, aby při přenosu tkáně se neztrácelo jako dosud 50 až 60 procent buněk.
    Budou zde působit i lékaři zkoumající játra. Poznání mechanismů jaterní obnovy má otevřít cestu k získání funkční náhrady jater, ať již ve formě orgánu nebo tkáně.
    V novém pavilonu budou lékaři také hledat nové možnosti farmakoterapie pro pacienty, kterým selhává srdce. Pokračovat budou výzkumy role genetiky, výživy a hormonů při kornatění tepen a vzniku ischemické choroby srdeční. K výzkumům bude lékařům sloužit zvěřinec v prvním patře pavilonu.
    Budova Elipsy je jako nízkoenergetická šetrnější k životnímu prostředí, nižší jsou náklady na její provoz. Je v ní výhradně LED osvětlení, proti klasickým panelům spotřebuje třetinu energie. Také vytápění je úsporné.
    Pavilon Z7 Elipsa stál 98 milionu korun s DPH, včetně vybavení laboratorním nábytkem, laminárními boxy a novými centrifugami. Stavba stála 88,5 milionu, vybavení necelých deset. Projekt počítal se 136 miliony včetně DPH, ve veřejné soutěži se podařilo náklady snížit.
    "Jsem velmi rád, že se nám podařilo nové zázemí pro výzkum v IKEM vybudovat. Tím naše plány nekončí. Už teď se pouštíme do přípravy výstavby pavilonu G1, G2, tedy nového akutního příjmu, nových prostor pro kliniku anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče a dalších kapacit nezbytných pro rozšíření péče o pacienty," shrnul ředitel s tím, že pokud pro plán získá podporu ministerstva zdravotnictví, stavět by se mělo začít na konci příštího roku.
0 comments
add comment

Related articles