Nejatraktivnější pracovní prostředí mají ve Vizovicích

01.03.2019 14:30
KOMA MODULAR s.r.o.

Czech Republic

Vizovice

Přemístěný český modulární pavilon EXPO 2015 zpět do Vizovic, který navrhla architektonická kancelář Chybik+Kristof AA s upraveným interiérem od studia Olgoj Chorchoj uspěl v soutěži Zasedačka roku.

Soutěž vyhlašuje a zastřešuje společnost CBRE, světový lídr v oblasti komerčních realitních služeb. Odborné porotě předsedala světově známá architekta Eva Jiřična. Letošní (jubilejní pátý) ročník byl rekordní v počtu přihlášených projektů a za celých 5 let porota již vybírala z více než čtyř stovek projektů. O to víc nás těší, že náš EXPO pavilon, který jsme si přetvořili jako sídlo KOMA MODULAR, byl oceněn v kategorii Nejatraktivnější pracovní prostředí. Architektonická čistota interiéru by k získaní tohoto oceněni jistě sama nestačila. Velký podíl na tom mají bezesporu také umělecká díla od Lukáše Rittsteina a Báry Šlapetové. Kancelářské prostory obklopené uměním, tím se nemohl pochlubit ani jeden z dalších přihlášených projektů. Nikoho asi nepřekvapí, že většina projektů zapojených do soutěže pocházela z Prahy, objevilo se i par projektů z Brna, Ostravy, jeden ze Zlína a jeden z Chrásťan. Avšak pouze oceněni pro firmu KOMA MODULAR bylo v rámci devíti kategorii jediné, které putovalo mimo území hlavního města. Velmi nás těší, že i tato soutěž ukázala, že modulární výstavba nejsou žádné čunkodomky nebo stavební buňky, jak se některá konkurence snaží demonstrovat, ale smysluplná alternativa pořizovaní objektů, které mohou sloužit k různým účelům, a navíc reflektuji principy cirkulární ekonomiky.

V současné době, kdy modulární bytové domy, studentské koleje nebo domovy pro seniory se uplatňují i ve státních plánech podpory bydlení ve vyspělých státech, lze doufat, že i naši vládní představitelé pochopí bez předsudků výhody této metody pořizování objektů, tak jak se to daří v zajišťování nedostatku míst pomocí modulárních mateřských škol.