Laminátová podlaha? Revoluční objev, za kterým stojí společnost Pergo

31.05.2022 11:45
Pergo

Psal se rok 1977, když se během brainstormingu švédské firmy Perstorp – později přejmenované na Pergo – zrodila myšlenka vytvořit laminátovou podlahu. O tři roky později je uvedena na trh a dnes, po pětačtyřiceti letech, tvoří neodmyslitenou součást nejen portfolia zmiňované společnosti, ale i celého odvětví podlahových krytin.

Laminátová podlaha Pergo ušla za dobu své existence dlouhou cestu. V roce 1994, tedy dva roky poté, co se začala využívat i v komerčním sektoru, byla představena ve Spojených státech amerických, o rok později v Asii. V témže roce (1995) byla vyvinuta technologie zajišťující odolnost podlahy vůči mechanickému poškození (tedy poškrábání a nárazu), dnes prezentovanou pod názvem TitanX. Na počátku nového milénia, v roce 2001, přichází Pergo s další významnou inovací, a sice s patentovaným zámkovým systémem, a současně opatřuje povrch laminátových podlah reliéfem, čímž jejich vzhled ještě více přibližuje vzhledu dřeva. V roce 2010 dochází k významnému zrychlení a zjednodušení instalace laminátových podlah, z nímž stojí technologie s označením PerfectFold.

Nejen laminát, ale i dřevo a vinyl

O tři roky později se novým majitelem značky Pergo stává firma Mohawk Industries, největší výrobce podlah na světě se zastoupením v Severní Americe, Evropě, Asii a Austrálii, a nabídka společnosti Pergo se rozšiřuje o dřevěné a vinylové podlahy v přírodních dekorech. Ať už jde o vinyl, či laminát, jejich povrch se může pyšnit zcela autentickou, mimořádně realistickou texturou, které se podařilo docílit díky inovativní technice „grafického reliéfu“, dokonale reprodukující hluboké drážky dřeva. Pro posílení dojmu přírodního vzhledu jsou některé typy krytin opatřeny matnou povrchovou úpravou. Vedle dřevěných dekorů jsou v současnosti v nabídce Perga také podlahy verně imitující kámen.

Podlaha odolná vůči vlhkosti

Za přelomovou technologii, díky níž se zcela změnila funkčnost laminátové podlahy, lze jednoznačně označit voděodpudivou povrchovou vrstvu AquaSafe. Ta ve spojení se zmiňovaným zámkovým spojem a lisovanými drážkami zajišťuje podlaze unikátní vlastnosti, díky nimž si krytina drží svůj tvar i ve vlhkém prostředí (koupelny, kuchyně), aniž by docházelo k její deformaci.

Inovace, výkon, trvanlivost a udržitelnost

Produkty Pergo jsou vyráběny podlahovou divizí společnosti Unilin se sídlem v Belgii. Díky síle mateřských společností je Pergo  spolehlivým partnerem v celosvětovém měřítku a přitom se nadále může soustřeďovat na inovaci, výkon a trvanlivost, na nichž je tato značka postavena. Vedle toho je patrná také snaha této firmy o udržitelnost. Pergo se stalo prvním výrobcem podlah, který získal oficiální ekologické označení od organizace Nordic Ecolabel (Zelená labuť) a prostřednictvím zmiňované mateřské společnosti Unilin je Pergo také první společností, jež obdržela evropskou značku Ecolabel pro laminátové podlahy i další certifikáty potvrzující splnění kvalitativních požadavků.