Zlín začne hledat dodavatele obnovy Památníku Tomáše Bati

Source
Jana Kuncová
Publisher
ČTK
10.03.2016 22:15
Czech Republic

Zlín

František Lydie Gahura

František L. Gahura, Památník Tomáše Bati, Zlín, 1933

Zlín - Zlín vypíše v dubnu výběrové řízení na dodavatele obnovy Památníku Tomáše Bati. Schválili to dnes zastupitelé města. Projekt je rozdělen do tří etap, město má zajištěnu první etapu, získalo dotaci 32 milionů korun od ministerstva kultury. Práce by mohly začít ještě letos. Na další etapy se radnice pokusí sehnat evropské dotace, podle projektu by měla obnova stát až 70 milionů korun, částka se může snížit soutěží.

Objekt z roku 1933 patří k nejcennějším v krajském městě, navrhnul jej architekt František L. Gahura. Památník připomínal zakladatele obuvnického impéria Tomáše Baťu, který zahynul při letecké havárii v roce 1932. V 50. letech byl památník přestavěn, coby Dům umění jej využívala zlínská filharmonie a krajská galerie výtvarného umění. Oba subjekty se však před několika lety přestěhovaly do nových prostor a objekt zůstal zavřený.
Město chce objektu vrátit jeho původní podobu. "Je to, jak říkají architekti, dům-socha. Bude to taková pocta zakladateli města Tomáši Baťovi," řekl dnes ČTK primátor Miroslav Adámek (STAN). Odstraní se přístavby z 50. let minulého století. Při rekonstrukci bude použito železo, beton a především sklo, materiály, se kterými Gahura pracoval.
Vnitřní prostory v památníku budou variabilní, aby se v něm daly pořádat různé akce. Nebude chybět ani letadlo, které bylo motivem původní expozice, vystaven byl i motor z havarovaného letadla. Adámek jedná s firmami, které by mohly repliku letadla vyrobit. Radnice hledá zbytky po havárii. "I úlomek skla z kabiny nebo kus plechu by byl zajímavý. Prosíme proto případné majitele, aby nás kontaktovali," uvedla vedoucí odboru kultury a památkové péče Kateřina Pešatová.
Budova uzavírá stoupající parkový prospekt mezi baťovskými internáty v centru města. Gahura v objektu uplatnil typovou kostru výrobní budovy s variabilním uspořádáním podlaží. Železobetonový skelet doplňují zasklené plochy. Spodní část parkového prospektu nesoucí Gahurovo jméno město před třemi lety zrekonstruovalo, volnou travnatou plochu využívají k odpočinku zejména studenti blízké univerzity. Navázalo se tak na tradici - právě v těchto místech se za Baťů potkávali lidé o svém volnu.
0 comments
add comment

Related articles