Rodinný dům v Hodoňovicích

Rodinný dům v Hodoňovicích
Spolupráce:Jitka Pospíšilová, Jaroslav Holub, Lenka Burešová
Project:2008
Realization:2008–2012


Přízemní rodinný dům je navržen pro bydlení mladé rodiny s kocourem. Stavebníci si náš ateliér vybrali na základě referencí v časopisech a již od počátku chtěli jednoduchý malý dům na malé parcele. Proto jsme jej navrhli umístit co nejblíže k východní hranici pozemku, aby byla jeho nezastavěná část využitelná v co největší míře jako zahrada.
Návrh vychází z principu tzv. "Sokratova domu", jehož obytné místnosti jsou rozměrnými okny otevřeny směrem na jihozápad, zatímco v zadní části domu se nachází místnosti s technickým, skladovacím a hygienickým zázemím. Proti letnímu slunci jsou okna chráněna přesahem střechy, zatímco zimní slunce naopak dopadá hluboko do nitra domu. Střešní přesah zároveň kryje velkou pobytovou terasu a dvě parkovací stání.
Dispoziční řešení je navrženo v třímetrové modulové síti. Na hlavní obytný prostor domu navazuje klidová část se dvěma dětskými pokoji a ložnicí rodičů.
Stěny domu jsou realizovány z pórobetonových tvárnic, konstrukce pultové střechy je dřevěná. Vnější fasádu domu tvoří cementotřískové desky v přírodním odstínu.
21 comments
add comment
Subject
Author
Date
oslunění ?
petr
06.12.12 10:36
terasa vs. kryté stání
TT
07.12.12 04:54
R.D. Hodoňovice - příjemné překvapení
S. Kuchovský
07.12.12 09:50
> Dr.Lusciniol
Malý Bobeš a spol.
12.12.12 12:39
show all comments

more buildings from Kamil Mrva Architects