Revitalizace panelového domu

Revitalizace panelového domu
Address: 5.května 1352, Rožnov pod Radhoštěm, Czech Republic
Investor:společenství vlastníků
Project:2011
Realization:2012-13


Společenství vlastníků panelového domu se rozhodlo pro revitalizaci panelového domu. Ta spočívala v zateplení domu, výměně dožívající k-ce zábradlí doplněné o zasklení lodžií a úprav hlavního a vedlejšího vstupu vč. vstupního předprostoru. Vše začalo podle obvyklého scénáře. Správce domu doporučil "osvědčeného a levného" projektanta, který dovede zpracovat projekt, aniž by dům viděl.
     Původní revize projektu, ke které jsme byli oslovení, nakonec přerostla v plnohodnotnou spolupráci. Návrh se snažil respektovat finanční limit v obvyklé cenové hladině okolních rekonstruovaných panelových domů a současně přinést alternativu drtivé většině obdobných rekonstrukcí s odfláknutým řemeslným řešením a necitlivými barevnými exhibicemi.
     Při návrhu jsme se potýkali s dědictvím socialistického stavebnictví, např. hledáním technického řešení pro k-ci zasklení při výškových nerovnostech až 8 cm! na byt resp. lodžii dl. 9 m. Ta je montovaná z načerno natřených HEA profilů kotvených do čel lodžií a mezi ně montovaných žárově zinkovaných Jä profilů, tvořících zábradlí. Řady bezpečnostních skel zábradlí se střídají s vertikálně bezrámovým otvíravým zasklením lodžií. Zateplovací systém fasády je opatřen silikátovou omítkou hrubší zrnitosti v kombinaci pískového odstínu a světlého odstínu uzavřených lodžií.  Sokl je proveden Marmolitem v tmavém odstínu. Zakrytí obou vstupů tvoří vyložené rámy z černě natřených HEA profilů s dřevěným podhledem s nátěrem světlou lazurou. Převýšený vstupní prostor s teracovými schodišťovými stupni, dlažbou a dubovým zábradlím doplňuje plastický reliéf ručně šlechtěnou omítkou na boční stěně. Venkovní vstupní schodiště je z prefabrikovaných betonových dílců. Nově zformovaný předprostor byl předlážděn a doplněn o stojany na kola.
     Neobvyklá angažovanost všech zúčastněných dodavatelů přinesla nebývale hladký průběh realizace, příjemnou spolupráci a také upřímně nečekané pozitivní ohlasy obyvatel domu. Cenový rámec realizace byl dodržen.
8 comments
add comment
Subject
Author
Date
gratulace
Pavel Nasadil
30.08.13 09:02
bezvadné
David Mareš
02.09.13 09:14
Bravo.
Radek Horyna
03.09.13 01:13
...
Daniel John
03.09.13 04:38
...A ta cena?
Alžběta
03.09.13 08:53
show all comments

more buildings from Holiš + Šochová architekti