Rekonstrukce, přístavba a interiér domu v Praze

Rekonstrukce, přístavba a interiér domu v Praze
NĚCO MÁLO ZE ZÁKULISÍ
Oslovil nás klient, který si pořídil malý domek v rezidenční lokalitě v Praze. Tento developerský projekt jsme znali z minulosti, svým měřítkem a střídmou architekturou se nám líbil a byli jsme rádi, že se můžeme pustit do návrhu interiéru domku.
Klienta trápila poněkud nešťastná orientace ke světovým stranám, kdy většina obytných místností v domě jsou obráceny k severu, kvůli čemuž byl interiér poměrně tmavý. Navíc dispozice byla sice funkční, ale plošně mladé rodině už nestačila. Majitelé měli původně v plánu investovat hlavně do vybavení bytu, díky kterému by interiér působil světleji. Ale slovo dalo slovo, a společně jsme se pustili do kompletní rekonstrukce, která zahrnovala jak dispoziční změny, kompletní vybavení nábytkem na míru, barevné řešení fasády, výměnu oken, tak zahradu a parkovací stání...

KONCEPT
V hlavní roli světlo. Problém s nedostatkem denního světla v obytném prostoru jsme vyřešili na první pohled jednoduše - malou přístavbou o několika málo metrech čtverečních, ze strany k sousedům plná stěna, ze všech ostatních, včetně střechy plně proskleno. Do interiéru tak konečně mohlo vstoupit jižní i západní světlo.
Ačkoli byla přístavba plošně velmi malá, o to složitější bylo prosazení a povolení záměru v dané lokalitě, která je velmi limitovaná plošnými regulativy územního plánu.

DISPOZICE
Celé spodní patro jsme téměř kompletně přebudovali, podmínkou bylo pouze zachování pozice kuchyňské linky. Vstup do domu byl posunut na místo garáže, díky čemuž se spodní podlaží velmi uvolnilo. Vznikla tak velkorysá předsíň se vstupem do technické místnosti, samostatná toaleta. Obývací pokoj se plošně velmi zvětšil, kolem schodiště byl vytvořen takový kubus, nábytková sestava, která slouží jako knihovna se skrytým vstupem do úložného prostoru pod schodiště. V místě původního vstupu architekti navrhli velké fixní okno s lavicí, na které můžou majitelé relaxovat.
Stávající kuchyňská linka byla doplněna horními skříňkami, respektive policemi, které jsou částečně uzavíratelné posuvnými panely z mléčného skla.
V horním podlaží došlo také ke změně dispozice, z velké části se bouralo, díky čemuž se prostor více uvolnil a prosvětlil. Majitelé tak mají k dispozici pracovnu, která je po většinu času otevřená, ale lze ji uzavřít posuvnými panely. Dále vzniklo "křídlo rodičů", tedy ložnice s průchozí šatnou do soukromé koupelny se sprchou a toaletou.
V patře jsou také dva dětské pokoje a velká koupelna s vanou.
Nad schodištěm se nachází střešní světlík, díky kterému jsou prosvětleny vnitřní prostory domu, hlavně tedy schodiště a chodba v patře.

BAREVNOST, MATERIÁLY

Hlavní roli hrálo světlo, respektive jeho nedostatek. Ve výběru materiálů převažují přírodní surové a světlé, teplé tóny. Dřevěná podlaha v přírodním olejovaném dubu, betonové stěrky, na míru vytvořené nábytkové kusy v bílé barvě v kombinaci se dřevem. To vše je konfrontováno se surovou, lehce industriální konstrukcí nové přístavby. Masivní ocelový nosník, který vynáší horní podlaží, v barvě antracitu a zadní stěna z lícového zdiva.

ZAHRADA

Zahradu jsme řešili společně s naší zahradní architektkou Petrou Novotnou. Od nás vzešel koncept - úzká dlouhá pobytová terasa s ocelovou konstrukcí pro baldachýnové zastínění. Zahradní architektka vytvořila krásnou zahradu, plnou okrasných i jedlých rostlin, keřů a bylinek.
Dům byl doplněn venkovním skladem pro uložení zahradního nábytku a sportovních potřeb, a v budoucnu bude doplněn ocelovou konstrukcí pro kryté parkovací stání.
0 comments
add comment

buildings.morebuildingsarch boq architekti