Půdní byt v Bubenči

Půdní byt v Bubenči
Kouzlo je v příběhu

Půdní byt byl původně součástí developerského záměru, kdy realitní kancelář za poskytnutí prázdného půdního prostoru v činžovním domě v Praze nabídla bytovému družstvu jako kompenzaci rekonstrukci celého domu – výměnu všech oken, stoupaček, vyvložkování všech komínů, opravu fasády, nový výtah, střechu, sklepní kóje … V prostoru půdy s vysokým krovem, kde byla jen nevyužívaná prádelna a bydleli tam holubi, vzniklo 5 nových půdních bytů ve dvou patrech.

Jako člen družstva jsem se jeden z nich rozhodl koupit ještě v době, kdy se teprve projednávalo stavební povolení, a měl jsem tak možnost v návrhu provést změny. S původní dispozicí bytu, kterou navrhoval developer, jsem nebyl spokojený. Navrhnul jsem si změnu stavby před dokončením a projednal jsem sám nutné úpravy na stavebním úřadě a na památkářích. Hlavní změnou byla úprava dispozice, výměna původně navrhovaných střešních oken za tradiční zdroj světla – vikýře a výrazné zvýšení kvality použitých standardů oproti běžně poskytované úrovni vybavení bytu od realitních kanceláří.

Rovnou k obědu

Chodba plná dveří uprostřed bytu a tři pokoje okolo, to je developerská klasika, kterou jsem mohl mít, kdybych si pořídil byt v paneláku. Mám však rád otevřený prostor, který je dle mého lepší aktivní inspirací pro komunikaci v rodinném soužití, než jednotlivé uzavřené komůrky standardní dispozice 2+1. Z nového návrhu proto zmizely chodba s předsíní a vystřídala je jídelna v hale umístěná přímo uprostřed bytu hned za vstupem, což je řešení na západ a na sever od nás zcela běžné. Takto získaný prostor navíc jsem využil především k celkovému zvětšení jednotlivých funkčních obytných zón a rozšíření úložných prostor o šatnu a vestavné skříně, které přirozeně využívají každý volný kout. Intimitu vstupu do bytu chrání bezpečnostní pancéřové zateplené vstupní dveře, které se otvírají tak, že z chodby není vidět dovnitř. Centrální jídelna je prosvětlena oknem do světlíku.

Byt jsem od developera převzal nedokončený ve fázi hrubé stavby, dokončovací práce interiéru jsem prováděl s vybranými dodavateli i svépomocí. Tím jsem získal za rozumné peníze požadovaný vyšší standard provedení vybavení interiéru, který bych v žádné nabídce standardů u realitní kanceláře nikdy nenašel.

V navrhování interiéru mě inspiruje kombinace starého s novým s důrazem na osobité zabydlení a účelnou členitost obytného prostoru. Ve výběru dávám prostor přírodním materiálům i moderním technologiím, půvabu ručního provedení i designovým ikonám. Zařízení bytu je navrženo již v projektu stavby tak, aby většina úložných a obslužných funkcí byla vestavěná nebo jinak přímo daná a vymezená nosnou konstrukcí. Vestavné skříně jsou v nikách schované pod dřevěnými obklady chodeb, interiérové bezfalcové dveře jsou vysoké až do stropu. Kuchyňské skříňky stejně jako knihovny, pracovní kout a posezení navazují na připravená místa v členitém půdoryse a svým tvarem a umístěním přirozeně vycházejí z jednotlivých funkcí dispozice.

Jak na to

Ojedinělou poklidnou a příjemně tajemnou východní atmosféru dodávají bytu stylové doplňky dovezené z cest po východní Asii. Ručně vyrobený patchwork na zemi v obýváku je z Indie, nábytek z masivního recyklovaného teaku je z Indonésie, sošky, vázy a látkové dekorace jsou z Bali. Nic tu nepřebírá dominantu, vládne zde pestrá avšak vyvážená symbióza, která je podtržená klidnými odstíny látkových tapet a celkovým barevným ladění interiéru.

Vestavěný nábytek a dveře vyrobili truhláři z firmy TITA, s.r.o. Ostrůvková kuchyň vznikla díky darovaným skříňkám při přestavbě nového showroomu kuchyňského studia DKKI. Sanitární vybavení koupelen GESSI včetně obkladů APAVISA je ze studia Elmat – super, na stěnách v koupelně je ručně vyrobená kamenná mozaika z lávového kamene z Jávy. Osvětlovací solitéry jsou z Artemide, od Rendla i z bazaru. Knihovna v pracovně (budoucím dětském pokoji) stejně jako pohodlné křesílko u krbu jsou repasovaná, znovu natřená a očalouněná z bazaru.

Zdroj tepla je plynový turbokotel s akumulačním zásobníkem, rozvod tepla je řešený radiátory, v koupelně je elektrické podlahové vytápění. Systém topení je doplněný o krbová kamna.
6 comments
add comment
Subject
Author
Date
WC
Veronika Bayerova
07.01.12 05:58
RE: WC
Tomáš Klanc
07.01.12 11:03
Nábytek
S.kipp
10.01.12 01:44
RE: Nábytek
Tomáš Klanc
11.01.12 12:34
Zádveří
Martin Černý
21.02.12 02:37
show all comments

more buildings from KLANC ARCHITEKTI