Dům věž

Dům věž
Spolupráce:Ing. Aleš Herold, Ing. Lenka Mlíkovská
Realization:2014-16
Area:164 m2
Built Up Area:64 m2
Site Ares:1152 m2


Suverénní ve své jednoduchosti, noblesní v materiálové čistotě, elegantní v prosté formě a důmyslný vnitřním uspořádáním, tak abychom využili prudkého svahu a jedinečných výhledů do údolí Berounky. Tyto cíle jsme se snažili v návrhu splnit, podpořeni požadavky a důvěrou majitelů.

Původní zahrada romantické vily v historické části Všenor okouzlila nás i majitele nejen krásnými výhledy, dramatickým terénem ale i pozůstatkem na původní funkci - romantickým kruhovitým altánem s točitým schodištěm. Ačkoli se nám jeho forma všem líbila, představa o domě byla zcela v kontrastu: přísná pravoúhlá geometrie, kterou podpoříme bílým provedením i v interiéru.

Příznivá cena pozemku byla vykoupena velmi stiženými podmínkami pro výstavbu. Rozhodli jsme se pro koncept věže, který měl minimalizovat zastavěnou plochu, aby snížil náklady na zakládání a vyřešil velké výškové rozdíly. Navíc výška stavby umožnuje získání jižního slunce přes schodišťový prostor a přitom zachovává jedinečné výhledy mezi vzrostlými stromy do údolí na východ.

Z uliční úrovně se vchází přes ocelovou konstrukci krytého stání pro auta na galerii, kde je pracovní kout. Po subtilním ocelovém schodišti je možné vystoupat k dětským pokojům nebo sejít do obytného patra s kuchyní. Obytný prostor je již napojený na zahradu a po venkovním schodišti se schází k terase. V nejnižším patře je ložnice se šatnou a zázemí domu.

Díky svému kompaktnímu objemu bylo možné docílit pasivního standardu. Dům má nosnou konstrukci z betonových tvárnic a železobetonových stropů. Na fasádě je kontaktní zateplení s jemnozrnnou bílou omítkou s hliníkovými okny.

Černé rámy oken z interiéru lemují pohledy na přírodu jako měnící se obrazy. Neutrální, čistý bílý interiér jim nechává vyniknout, stejně jako sochařskému členění vnitřnímu prostoru.
0 comments
add comment

buildings.morebuildingsarch Stempel & Tesar architekti