BLNT house

BLNT house
Spolupráce:Marian Gombarček, Richard Šranko
Address: Priehradná ulica, Vrakuňa, Bratislava, Slovakia
Project:2015
Completion:1.2017 – 1.2019
Area:245 m2
Built Up Area:262 m2
Site Area:772 m2
Price:490 000 Euro


The story of this compact family house began in 2015 year with architectural study. Young family with two kids decide to move to location which is on the edge of Slovak capital - Bratislava, named Vrakuňa.
As it is typical for this location, site is absolutely flat and surrounding environment still carrying many historical connotations to original rural context. BLNT house was finished in 2018 year and our studio designed also interior of the house which was fully finished in 2019 year. 
Since we looked for the first time on the clean plot, we start to organize general disposition of the site with main goal to create simple shaped compact house, which will cut a reasonable portion of the garden with his volume, as a benefit for clients. Other welcomed condition of the design was to create volume which will not stick up from surrounding volumes of older structures.
On the first floor you can find all semi-public and functional elements such as living room united with kitchen with connection to the garden and pool. On the 2nd floor are mainly placed more intimate and private parts of the house as bedrooms, kids rooms connected to the bathrooms.
As a vocabulary of design language, we chosed white plaster with structure, wooden cladding and white bricks which were typical material of all structures here for long time - simply typical local materials.
Bricks are used here as artistic detail of the house, but their purpose is also to provide shading and making some parts of the house more private, with options to look through out from the house by their residents.
In the end, clients got house which is very modern in his expression, but with touch of locate ingredients in friendly and still traditional looking location of Bratislava.
at26
0 comments
add comment

more buildings from at26