Dom BLNT

Dom BLNT
Spolupráce:Marian Gombarček, Richard Šranko
Adresa: Priehradná ulica, Vrakuňa, Bratislava, Slovensko
Projekt:2015
Realizace:1.2017 – 1.2019
Užitná plocha:245 m2
Zastavěná plocha:262 m2
Plocha pozemku:772 m2
Náklady:490 000 Euro


Stolári: IDONA s.r.o.
Svietidlá: VIBIA, Modular
Nábytok: Vitra, BoConcept
Obklady: MUTINA/Keramika Soukup
Príbeh tohto kompaktného rodinného domu začal architektonickou štúdiou v roku 2015, keď sa mladá rodina s dvoma deťmi rozhodla presťahovať do okrajovej lokality Bratislavy-Vrakune. Typickým znakom tohto miesta je rovinaté okolie, ktoré stále nesie veľa historických konotácií pôvodného vidieckeho kontextu.
Dom BLNT bol dokončený v roku 2018 a naším štúdiom bol taktiež kompletne navrhnutý interiér, ktorý bol dokončený v roku 2019/ o rok neskôr.
Keď sme sa prvýkrát pozerali dostali do kontaktu s prázdnym pozemkom, začali sme s organizáciou všeobecného dispozičného riešenia s cieľom vytvoriť jednoduchý dom s kompaktným tvarom, ktorý svojim objemom zaberie rozumnú časť záhrady. Ďalším predpokladom dobrého návrhu bolo vytvorenie hmoty objektu, ktorý zapadnedo existujúcej zástavby a nebude príliš konkurovať svojmu okoliu.
Na prízemí sa nachádza technické zázemie a denná/spoločenská časť domu a to obývačka spojená s jedálňou a kuchyňou, prepojená so záhradou s bazénom. 
Na prvom poschodí je umiestnená nočná/ privátna zóna domu a to spálne a detské izby prepojené s kúpeľňami.
Ako základné prvky dizajnérskeho jazyka sme použili bielu štruktúrovanú omietku, drevený obklad a biele tehly, ktoré v boli dlho v danej lokalite typickým materiálom.  Tehly sú tu preto použité ako umelecký detail, ale ich funkciou je taktiež tienenie a vytvorenie privátnejších zón, s možnosťou priehľadov do exteriéru pre obyvateľov domu.
Výsledkom je, že klienti dostali moderný dom s odkazom na lokálne materiály v priateľskej a stále tradične vyzerajúcej lokalite Bratislavy s vidieckou atmosférou.
at26
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od at26