Školní centrum v Opfikonu

Školní centrum v Opfikonu
Projekční tým:Susanne Mocek, Markus Giera, Hans-Peter Kistler, Thorsten Haack
Adresa: Opfikon, Švýcarsko
Investor:City of Opfikon
Realizace:2010


Školní centrum je součástí projektu rozšíření kampusu Lättenwiese, zbudovaného v 70.  letech. Rozšíření představuje dvě budovy doplňující kampus na jeho okrajích, v místě, kde se staré město Opfikonu propojuje s nově vyrůstající čtvrtí Curych-Sever – a vytváří tak novou urbanistickou orientaci školního okrsku. Nízká, široká hmota školního centra odkazuje k měřítku starého města.
Co se týče programu, je budova hybridní: kombinuje vzdělávací, sociální a administrativní funkce jako například školku, therapeutickou ordinaci (např. logopedii) a kancelářské prostory. Nejde tedy o typickou školní budovu ale spíše o vyjádření skutečnosti, že švýcarský vzdělávací systém do sebe během několika málo uplynulých let integroval služby pro studenty, které nejsou samy o sobě vzdělávacími (například individuální sporty, obědy s dozorem, zdravotní konzultace atd.).
Široké chodby vytvářejí v budově spolu s paralelními otevřenými prostory pevné prvky a nabízejí pod jednou střechou síť školních vzdělávacích a administrativních služeb.
Slepenec různých funkcí je zvenku svázán homogenní fasádou, pokrytou betonovými panely v rozličných mihotajících se zelených barvách a pásovými okny. Sklo a beton jsou seskládány do rastru; pouze v místech, kde se vnitřní veřejné chodby dotýkají obvodových zdí, jsou fasády otevřeny obrovskými zarámovanými okny.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od e2a eckert eckert architekten