Škola architektury v Oslo

Škola architektury v Oslo
Spolupráce:Harald B. Lode, Alessandra Kosberg, Elina Fürst, Christian Dahle, Jan Aasgaard Stavik, Trond Olav Erga
Adresa: Maridalsveien 29, Oslo, Norsko
Investor:Statsbygg
Projekt:1998-2000
Realizace:2000-01
Užitná plocha:10900 m2


Škola architektury v Oslo se nachází v historické budově z roku 1938, která leží přímo na břehu řeky Akerselva ve východní části města. Škola je součástí velkého projektu určeného k revitalizaci bývalé průmyslové oblasti pro vzdělávací účely. Dlouhodobým záměrem je vytvořit umělecký kampus ležící na březích řeky. Soutěžní projekt JVA na rekonstrukci a přístavbu školy architektury získal první místo v roce 1998, přičemž autoři museli při navrhování počítat s tím, že vnější plášť stávající budovy je památkově chráněný. Musel být rovněž zachován otevřený blok směrem k řece, nový stavební program plynule navázat na logiku původní budovy a také se co nejlépe zapojit do okolní přírody. Vstupní nádvoří je zakopáno do země, čímž byl zvýrazněn hlavní vstup, ale především dostatečné osvětlení haly v přízemí. Podélný světelný pás je proražen ve stávajícím stropě a dostatečně osvětluje všechny přidružené funkce. Pás ve tvaru písmene U jasně definuje komunikační zónu, která je zakončená příčným mostem nad vstupní částí. V přízemí školy se nachází veřejné funkce jako kantýna, auditorium, výstavní sál, knihovna a dílna. Všechny ateliéry a učebny jsou umístěny v prvním podlaží s výhledem do otevřeného nádvoří. Zbývající kanceláře pro vědecké pracovníky a administrativu se nachází ve druhé patře. Nové obvodové stěny tvoří izolační fasádní systém s dvojitým zasklením ve třech různých barevných provedeních. Vnitřek si uchovává charakter původních dílenských budov. Stávající betonové konstrukce byly opískovány a všechny další zásahy (zářezy) do konstrukce zůstaly bez dalších úprav. V hlavních komunikačních částech tvoří podlahy hlazený beton a na zbývajících podlažních plochách je linoleum. V hlavním auditoriu jsou podlahy i stěny hlediště obloženy naolejovaným jasanem. Vnitřní příčky v přízemí a prvním patře jsou z nalakovaných cementovlaknitých desek a ve druhém poschodí jsou z natřeného sádrokartonu. Enormní využití skleněných výplní slouží k udržení maximální přehlednosti a transparentnosti. Střešní zahrada a další plochy jsou vybaveny systémem umělého zavlažování. Svažující se travnatá plocha je kvůli menšímu opotřebení vyztužená kovovou mříží. Obslužné provozy jsou rozčleněny do sedmi úseků, aby se minimalizovalo horizontální vedení.
Jarmund/Vigsnæs AS Architects MNAL
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Jarmund/Vigsnæs Architects