Rodinný dům Zeleneč

Rodinný dům Zeleneč
Realizace:09 / 2015
Užitná plocha:156 m2
Zastavěná plocha:195 m2
Plocha pozemku:998 m2



Když nás klienti oslovili, měli již koupený pozemek v malé obci Zeleneč východně od Prahy. V obci již několik let žili a věděli, že jim poskytne přesně to, co chtějí - rychlé spojení s Prahou příměstským vlakem, klid a dostatek zeleně. Do pozemku jsme se - stejně jako oni - ihned zamilovali. V původní zástavbě drobných domků za hradbou vzrostlých stromů byl malý rovný pozemek uprostřed s velikým buxusem. Věděli jsme, že chceme zahradu maximálně zachovat a, pokud to půjde, nepokácet ani jeden strom. Dokonce i onen buxus se podařilo během stavby deponovat na jiném místě pozemku a nyní je součástí přední části zahrady.

Čtyřčlenná rodina chtěla navrhnout dům, který by dokázal udržet všechny členy pohromadě. Nechtěli, aby děti byly v jedné části domu, rodiče v druhé a vzhledem k tomu, že v obci byly přísné regulativy zastavěnosti pozemku, rozhodli jsme se pro malý experiment. Středem dispozice je obývací pokoj, ze kterého je možné vstoupit na dvě strany zahrady, jak na přední, tak do zadní části čistě soukromé. Okolo něho se jako do prstenu řadí jednotlivé místnosti. Je jistě zajímavé, že díky tomuto neobvyklému uspořádání vznikla dispozice, ve které není žádná chodba. Žádné hluché místo. Nabídli jsme rodině maximální možné využité zastavěnosti pozemku a rodinu semkli okolo "srdce" domu.

Dům je jednopodlažní zděná stavba, kombinovaná s monolitickým stropem. Vlastní střecha stavby byla velmi důležitá již při návrhu, jelikož obec požadovala šikmou střechu. Proto vznikla střecha, která má dva pomyslné vrcholy a jejíž tvarování ovlivnilo i fasády domu. V kombinaci s různými výškami oken, rytmickým střídáním fasády bílé a dřevěné vznikly fasády domu, které jsou každá originálem. Dominantou pak je okno velkého dětského pokoje otočeného do zahrady, kde je vystoupání střechy využito i v interiéru - jde o jediný převýšený pokoj v domě.

Vzhledem k tomu že domy navrhujeme vždy jako jeden celek, tedy z interiéru ven, byl součástí naší práce i návrh interiéru domu. Byly zvoleny jemné tóny bílé, krémové, šedé a jako jemnou linkou, která vše uzavírá byla vybrána černá, která se nachází v detailech interiéru (světla, polštáře, prostírání apod.).
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ATELIER KUNC architects, s.r.o. DMAE Architects