Rodinný dům v Moravanech

Rodinný dům v Moravanech
Adresa: ul. Žitná, Moravany, Česká republika
Investor:manželé Čížkovi
Realizace:2007-09
Zastavěná plocha:283 m2
Plocha pozemku:3033 m2
Obestavěná plocha:2955 m3


Objekt je umístěn v severozápadní části obce Moravany u Brna, dle ÚP v nově vznikající zóně určené pro bydlení. Dům je umístěn na severní straně mírného jižního svahu. Pozemek má rozměry cca 55 x 55 m. Svažitost pozemku byla jednou z inspirací ke tvarování vnitřních prostor objektu.

Dispozice
Do objektu je hlavní vstup ze severu z hlavní komunikace. Na stejnou výškovou úroveň je osazena garáž a dvě venkovní stání, rovněž přístupná ze severu. Vstup do objektu je řešen přes filtr - zádveří, na který navazuje centrální hala. Z této haly (mezipatra), která je jako centrální komunikační prvek se schodištěm a výtahem, je možno jít do 2. patra a zároveň do obývacího pokoje, který je o 1,1 m níž oproti vstupu. Ze zádveří je dále vstup do garáže, která je propojena s technickou místností (pracovnou), která zároveň slouží jako 2. kuchyně v objektu a prostor pro pračku myčku a další domácí práce. Tato místnost je propojena s exteriérem a navazuje na ní pohotovostní WC, které je nejblíže k altánku a tudíž slouží převážně jako zázemí pro venkovní provoz. 
Obývací pokoj je propojen s kuchyní a jídelnou. Na kuchyň navazuje již zmíněná 2. kuchyně (technická místnost). Z obývacího pokoje je dále vstup za skleněnou stěnou do sklepa a do prostoru whirpoolu. Na whirpool navazuje odpočinková část a soc. zázemí (sprcha a WC). Celý tento otevřený prostor je propojen s exteriérem velkoplošnými skleněnými posuvnými výplněmi.
Sklep je řešen jako technické zázemí pro objekt. Je zde centrální hala ze které je vstup do tech. místnosti, pracovny (klubu), vinotéky a skladu.

Druhé patro je řešeno jako klidová zóna. Centrální hala je naprosto transparentní a odlišně řešená než ostatní části objektu a to ryze technicko, konstrukčním  řešením za použití oceli a skla v naprosto odkryté formě. Na tuto halu navazuje vstup do ložnice v západní části objektu spojenou s šatnou a koupelnou s WC. Další místnosti které navazují na centrální halu jsou pracovna a dva pokoje. Součástí haly je rovněž koupelna.

Architektonický vzhled je řešen jako prolínání hmot, které jsou kompozičně do sebe zaklíněny. Hmoty kamene jsou rozděleny na horizontální a vertikální kladení kamene, což umocňuje ony tvarové myšlenky. Tyto kamenné bloky jsou pouze v střední části odděleny centrální halou s kombinací kovu a skla.

Základní princip celé kompozice je vytvořit objekt, který se k okolí chová poměrně stroze a naopak se otevírá a prosvětluje  ze soukromé části zahrady. Toto je podpořeno i orientací na světové strany, kde prosklené stěny jsou orientovány převážně na jih. 
Důležitým materiálem, který umocňuje eleganci a strohost tvarů, je zvolení materiálu povrchu pláště. Ten je řešen zataženým travertinem.
Další nedílnou součástí tvoření pláště jsou hliníkové horizontální žaluzie u oken. Okna jsou hliníková. Celý tento design objektu je doplněn o nosné ocelové sloupy osazenými do písmene ,,V ".
S celkovou kompozicí je spjato řešení plotu a dalších nedílných součástí návrhu (altán, bazén, terasy).
Altán je zhotoven jako zavěšená konstrukce nad žulovou deskou vynášenou pomocí ocelové ,,V" konstrukce  a táhel. Pod altánkem je vodní prvek, který evokuje osazení altánu na vodní hladině. Terasy a spodní deska altánu jsou z žulového kamene.

Technické vybavení
Objekt je řešen jako nízkoenergetický s kladením důrazu na technické vybavení.
Toto vybavení je s nadstandardními požadavky. Celý objekt funguje jako inteligentní (jeden centrální počítač - ovládající vnitřní teplotu, zastínění, audio video, EZS, atd.)
32 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Luxus
rk
12.11.09 04:00
wow
Martin Cviček
13.11.09 09:41
sklo a ocel?
Jiří Kuča
13.11.09 10:20
podle meho soudu neni
A.J.K.
13.11.09 01:01
a je to tu
rk
13.11.09 01:49
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ATELIER TECL