Rodinný dům „Ondřej“

Rodinný dům „Ondřej“
Spolupráce:Vítek Donát, Michala Valíčková
Projekt:2009 - 2010
Realizace:2010 - 2011
Užitná plocha:175 m2
Zastavěná plocha:140 m2


Ve stávající a tradiční zástavbě města Roztoky stojí v zahradě a skryta za původním rodinným domem nízkoenergetická dřevostavba.  V počátku byly ve hře dva pozemky. Jeden v nově vznikající plošné zástavbě rodinných domů, druhý pak přímo v zahradě původního domu rodičů investora. První pozemek se nacházel na okraji budované lokality s pěkným výhledem do krajiny, druhý byl posazen doprostřed stávající zástavby a jeho nepravidelný tvar byl dán původním historickým členěním pozemků. „Jednoduchost“ výstavby v první lokalitě komplikovala v té době aktuální stavební uzávěra vzniklá nevyjasněnými aktivitami v dané lokalitě. Z časových důvodů se proto investor rozhodl nečekat na vyřešení situace – byť mu pozemek ve vznikající zástavbě přišel výhodnější -  a vznikl koncept rodinného domu posazeného do původní zástavby, který svým umístěním v rohu pozemku dával dostatečný prostor pro fungování obou staveb (původní i nové) vedle sebe a to i se zachováním  patřičného soukromí. Zároveň návrh respektoval komplikovaný a téměř trojúhelníkový tvar pozemku a přitom řešil i vhodnou orientaci ke světovým stranám z hlediska oslunění.

Přízemní část domu má tvar „hokejky“ nebo zalomeného „L“. Svým tvarem reaguje na orientaci ke světovým stranám a ve východním  rohu pozemku také vytváří prostor pro malou, ale velice intimní zahrádku, která by měla být v budoucnu řešena v klidném stylu japonských zahrad a s terasou. Tento kout a terasa budou přímo přístupné z ložnice rodičů a jídelního prostoru. Hlavní obytná část je pak velkými prosklenými posuvnými dveřmi otevřena na hlavní prostornou terasu a do samotné zahrady.
Patrová část se nachází pouze nad delší přízemní částí „hokejky“ a jsou zde umístěny klidové místnosti – dětský pokoj, pracovna a pokoj pro hosty společně s nezbytným zázemím.

Střechy jednotlivých částí jsou pultové, nad hlavní podlažní částí objektu je pak pultová střecha doplněna o průběžný vikýř prosvětlující chodbu se schodišťovým prostorem: Kombinace pultu a vikýře vytváří dojem, že je střecha řešena atypicky do tvaru písmene“V“.
Stavba je založena ne betonové desce, nepodsklepená. Jedná se o dřevostavbu s difuzně otevřenou skladbou stěny. Fasáda je řešena v minerální probarvené omítce ve dvou odstínech. Střecha je pak provětrávaná se skládanou krytinou z betonových tvarovek. Okenní prvky jsou řešeny v dřevohliníkovém rámu a s izolačním trojsklem.

Vytápění domu je sálavými panely v jednotlivých místnostech a krbovými kamny umístěnými v hlavní obytné místnosti, která volně přechází v kuchyňský kout a následně v jídelnu. Větrání zajišťuje rekuperační větrací jednotka, přípravu teplé vody pak bojler. Většina použitých materiálů je na přírodní bázi – dřevěná konstrukce, izolace z konopí, záklopy z dřevovláknitých desek, dřevěné masivní podlahy.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ASGK Design, s.r.o.