Rodinný dom JJ

Rodinný dom JJ
Zahradní úpravy:Sarahs
Projekt:2011
Realizace:2012-13
Užitná plocha:300 m2
Zastavěná plocha:330 m2
Plocha pozemku:3150 m2


foto: Peter Jurkovič
Už pri prvej obhliadke parcely nad vznikajúcou zástavbou v Záhorskej Bystrici nám bolo jasné, akým spôsobom sa zmocníme tejto vyhliadky. Priestranný pozemok svojou morfológiou pripomína kráter, jednou stranou otvorený k poliam záhoria, inak chránený strmými svahmi od okolitej zástavby.

Nádherný výhľad, a intimita na druhej strane nás viedli k myšlienke extrovertného, otvoreného domu. Opúšťame teda zavedený koncept kompaktnej hmoty a skúšame, ako vyťažiť z prostredia maximum. Celú obytnú čsť dispozície umiestňujeme na jedno podlažia a jednotlivé miestnosti distribuujeme do troch funkčých krídieľ. Tým maximalizujeme plochy kontaktujúce exteriér. Vznikajúci dom v tvare "Y" následne zadefinuje 3 záhrady / zálivy s charakteristickou atmosférou a funkciou.

1. Južná záhrada je najintímnejšia, uzatvorená svahom a samotným domom. Ústia do nej všetky denné miestnosti a spálne.

2. Západný sektor je naopak otvorený do krajiny. Obývacia izba a terasa s bazénom tvoria vďaka veľkým preskleným plochám jeden kompaktný celok. Vďaka svojej polohe hlbšie na pozemku a vysoko nad cestou je to expandujúci priestor s dostatkom súkromia.

3. Severná fasáda a je vyslovene funkčá so vstupom do podzemného podlažia s garážou. Ústia sem všetky technické miestnosti.

Do domu sa vstupuje zo severnej strany. Zádverie nás následne zavedie do centra dispozície. Juhozápadné krídlo patrí obývacej izbe s krbom a jedálňou. Je otvorená do oboch záhrad. V západnom krídle je kuchyňa s oknom k výhľadom a priamym napojením na bazénovú terasu. Obývačo-jedáleň sa cez pracovný kút plynulo prelieva do nočej čsti východného krídla s dvoma izbami so samostatnými hygienami. Ponad trojcípy pôdorys je prehodená zbortená drapéria titánzinkovej strechy. Nad trojuholníkovými zovretiami jednotlivých traktov vytvára chránené priestory terás.

Priestorovú rozšafnosť domu sme sa snažili oponovať zodpovedným výberom stavebných technológií. Objekt je založený na štrkových vankúšoch. Spodná čsť vnorená do svahu je murovaná. Horná obytná čsť domu je z masívnych drevených panelov, ktoré sú doplnené tepelnou izoláciou z konope. Strešná krajina je tvorená dremenými priehradovými nosníkmi. Krov, z vačšej čsti voľný a odvetraný, pomáha znižovať tepelné zisky zo slnečého žiarenia.

Dom spĺňa nízkoenergetické štandarty. Samozrejmosťou je tepelné črpadlo na ohrev TUV a vykurovanie, kombinované so solárnymi kolektormi. Tie sa starajú aj o ohrev vonkajšieho bazéna. Masívne drevené steny a vnútorné priečy častoče kompenzujú neduhy ľahkých drevených senvičvých konštrukcií a to malú akumulačú schopnosť. V dome je veľmi príjemná klíma aj v letných mesiacoch. Drevené steny su vo veľkej miere priznané.

Interiérové riešenie už dopredu počíta s intervenciou klienta a snaží sa byť "nepokaziteľné" a akoby napevno zabudované. Drevené steny zostávajú drevenými stenami, dubové parkety, betónové terazzo ako v starých domoch. Jediným farebným akcentom je už štandartne obalená IKEA kuchyňa—s preglejkovou kopotážou stále neprekonateľné "price : performance ratio".

Neoddeliteľnou súčsťou interiéru sú zarámované pohľady do záhrady a ďalekých polí. Citujúc záhradných architektov Sarahs, koncept záhrady je v štýle divokej stepnej vegetácie—suchomilné trvalky, traviny a kerové porasty doplňujú solitérne stromy, ktoré dotvoria prírodný a nedráždivý efekt. Výber vegetácie a jej aplikácia logicky nadväzuje na pomerne expresívnu geometriu domu.

Vonkajšie plochy sú doplnené priznanými betónovými múrikmi a oceľovými pozinkovanými prvkami (vstupný portál, zábradlie, madlá).
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
super !
Mario Sebok
05.06.14 09:30
Super! 2
Jiří Bartoň
28.11.14 09:45
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od JRKVC GutGut